9 Ekim 2019 Çarşamba

Bring Me The Horizon - I Don't Know What To Say (şarkı çevirisi + analiz)




Bu sefer benim için özel olan, en sevdiğim gruplardan biri olan Bring Me The Horizon'un beni çok etkileyen bir şarkısını paylaşacağım.

Grubun vokalisti Oliver, bu şarkıyı 26 yaşında kanserden ölen çocukluk arkadaşı Aidan için yazmıştır. Gelin bu şarkının hikayesine bi göz atalım.

İlk önce çevirisine bakalım, ardından da analizini yaparız.


Bring Me The Horizon - i don't know what to say (Official Lyric Video)




*'lı yerleri anlayabilmek için açıklama kısmına bakın!





Hava kararınca girişte görüşürüz seninle
Sen duvardan atla, ben bulurum park edecek bir yer
Eğer hala nöbet tutan melekler varsa öldür onları
Nasıl başlarım ki... sen ne diyeceğini bilmediğinde?!
Hayır, ne diyeceğimi bilmiyorum (*1)

"Dünya zaten yeterince mağlup insanlarla dolu" demiştin,
ve sen onlardan biri olamazdın
Kendini ilerletmek ve daha iyisini bulmak her zaman bir tercihtir
Ve umarım olduğun yer orasıdır
Evet, biliyorum olduğun yer orası (*2)

Aynı sana benzeyen açık bir yara izi (*3)
Ben gördüm kalbinde saklı olan evreni
Keşke çok karanlık olmadan bunu sana söyleyebilseydim
Nereden başlarsın ki... bitmesi gerektiğini bildiğinde?! (*4)

Nasıl ki yağmurda bir çiçek, sadece hava grileştiğinde daha fazla büyürse
Sen de daha fazla parladın, acıyı altına çevirerek
"Ölebilirim ama kendimi bozamam" demiştin, "Hüküm sürebilirsin ama itaat etmeyeceğim"
Hala gülümseyebildiğim sürece...
Pekala, ne diyeceğimi bilmiyorum (*5)





(*1) Bu mısrada, Oliver'in bahsettiği olay yeri, muhtemelen arkadaşı Aidan'ın mezarlığı.
Ruhunun mezarda dolaştığını ve mezarlığın etrafına yerleştirilmiş melek heykelleri tarafından korunduğunu hayal ediyor. Ölülerin yaşayanlarla konuşamaması gerektiğinden, tekrar konuşabilmeleri için arkadaşına melekleri öldürmesini söyler.
Oliver, NME ile yaptığı röportajda, "hiçbir şey söyleyemediği", "ne diyeceğini bilemediği" gerçeğini şu sözlerle açıkladı: "Ölecek olan biriyle nasıl konuşabilirsin? Onlara, öyle olmayacağını bildiğin halde her şeyin iyi olacağını söyleyemezsin."


(*2) Bu özel mısra, Aidan'ın ölmeden önce söylediği bir cümleyi vurgulamaktadır. Oli, Kerrang'da bunu şöyle açıkladı:

"Çocukluğumun büyük bir bölümünü onunla geçirdim, ama aynı zamanda, akraba olmadığımızdan ve onu günlük olarak göremediğim için hakkım olup olmadığını bilmiyordum. Stüdyonun duvarında, Aidan'ın ölmeden önce söylediği bir söz yazılıydı: "Dünya zaten yeterince mağlup insanlarla dolu ve ben onlardan biri olmayacağım".  Onu okudum ve bunun hakkında bir şeyler yazabilirim diye düşündüm.

Oli hala arkadaşının hayatını hatırlıyor ve daha iyi bir yerde (cennette) olmasını umuyor.


(*3) Burda "Doppelgänger" kelimesini kullanıyor: 1) Yaşayan birinin kılığına bürünen canavar. 2) Yaşayan bir kişinin eşruhunu taşıdığı düşünülen ve yalnız o kişiye görünen hayalet. 3) Bazen hayalet ya da paranormal bir fenomen olarak tasvir edilen canlı bir kişinin biyolojik veya benzeri olmayan bir görünüşü ya da iki katıdır.
Yani, Oli, Aidan’ı birçok kez gördüğünü söylüyor, ama o artık ölü olduğu için o olamaz.


(*4) Bu mısranın analizi: Oliver, hayatındaki en kötü zamanlardan birinin ortasında olmasına rağmen, arkadaşı Aidan’daki tüm bu mutluluk ve sevinci nasıl gördüğünü Kerrang'a anlattı. Oli ona bunu söyleyebilmeyi isterdi ama yapamadı. "Birinin kesin olarak öleceğini bildiğimde, ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Gidemezsin, "her şey yoluna girecek."?! Dünyadaki her şey boşunaymış gibi görünüyor. Gitmeden önce onu göremediğim için kendimi çok suçlu hissettim."


(*5) Bu mısrada, Oil'in söylemeye çalıştığı şeyin bu olduğuna inanıyorum, "büyüdükçe olgunlaşırsınız ve acılar içinde gülümser, kötü durumlardan en iyi şekilde yararlanırsınız".

Oli, arkadaşı Aidan'ın tüm acılara rağmen gülümseyebildiğini, içinde bulunduğu kötü durumu en iyi şekilde değerlendirdiğini söylüyor. Yaşadığı travmaya rağmen Aidan'ın ruhu hiç azalmadı.


Son olarak... bu şarkı albümün son şarkısı, yani şarkıda olduğu gibi albümde de söylediği son şey “Ne diyeceğimi bilmiyorum” oluyor ve ardından sessizlik bürünüyor, tek kelime bile etmeden neredeyse üç dakikalık enstrümantal müzikle şarkıyı sonlandırıyoruz. Bu, Aidan'ın ölümünün bir sembolü olabilir. Dolayısıyla Oli artık onunla konuşamaz, ama ruhu ve anıları hala yaşıyor.


Bir de Yooutube kanalıma yükledim:


____________________________________________
cr: genius
Bring Me The Horizon Spotify

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...