1 Kasım 2023 Çarşamba

Serial Experiments Lain


Tür: Avangart, Psikolojik, Dram, Gizem, Bilim Kurgu, Doğaüstü Olaylar, Gerilim


Bölüm: 13


Yıl: 1998
 



Konusu:
Serial Experiments Lain'de, 14 yaşındaki bir orta okul öğrencisi olan Lain Iwakura'nın hayatına konuk oluyoruz. Lain, işi bilgisayarlarla olan babası, ev hanımı annesi ve ablası ile beraber Tokyo’da yaşıyordur. Yakın gelecekte geçen animede, Wired adı verilen ağ bugünkü internetten bir adım öne geçerek insanların hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Wired erişimi NAVI adı verilen güçlü bilgisayar sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Wired'a bağlı insanlar, zamanlarının büyük bir kısmını ağdaki sanal yaşantılarına ayırmaktadırlar.
Fazlasıyla içine kapanık ve asosyal olan Lain, bilgisayar ve Wired'a hiç ilgi duymaz. Fakat olaylar günün birinde, Lain'in sınıf arkadaşı olan Chisa Yomoda'nın intihar etmesi ile patlak verir. Chisa'nın trajik ölümünün ardından Lain ve tüm sınıf arkadaşları Chisa'dan garip bir e-mail alırlar. Chisa mail'de, yalnızca bedeninin öldüğünü, bilincinin wired'da yaşadığını söylemektedir. Sınıf arkadaşları, olayı garip bir şaka olarak değerlendirip hayatlarına devam ederler. Ancak, Lain'in bu gizemli mail'in ardından wired'a olan ilgisi yavaş yavaş artar ve babasına son teknoloji bir NAVI aldırır ve sanal dünyanın derinliklerine inmeye başlar.
Çok geçmeden garip olaylar ardı ardına meydana gelmeye başlar. Lain sanal dünyayı ve sırlarını öyle bir eşeler ki artık gerçeklik ile sanal ortam arasındaki perde kalkmaya başlar ve Lain yolda yürürken bile sadece sanal dünyada görülebilecek türden şeyler görmeye ve sesler duymaya başlar. Ayrıca sanal dünyada bulunan başka bir Lain’de hem Lain’in hem de bizim kafamızı iyice karıştırmaya başlar.


Serial Experiments Lain; gerçeklik, kimlik, iletişim sorunları, tanrı, zaman-mekan, hafıza ve bilinç gibi bir çok olguyu sorgulayan metafiziksel bir animedir.

Animede iki dünya var. Biri Real world (gerçek dünya), diğeri ise The wired (sanal dünya). İnsanlar bizim gibi dışarıdan değil bir nevi sanal dünyaya girerek internet ortamında dolaşıyor. Konusu ne kadar sıradan gelse de işlenişi tahmin bile edemeyeceğiniz türden. Anlatmak istediğini sıradışı bir dille ve seyirciden anlamak için çabalamasını bekleyerek anlatıyor. Anime, düşünce akışının takibi açısından, tamamen anlaşılması en zor yapıtlardan biridir. Bu anime sabır gerektiren bir uğraş. Kendinizi tamamen vererek izlemelisiniz. Buna rağmen ilk bölümlerde kafanız baya karışacaktır bu normal, fakat son bölümlere doğru konuyu kavrıyorsunuz ama hala anlayamadığınız şeyler olacaktır. Gerçi Lain'in kendisi bile çözememiş biz nasıl çözelim. Yayın tarihinin üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen, hala farklı yorumlanan ayrıntılar ve kesin cevaba ulaşamamış sorular mevcuttur. Serial Experiments Lain, kendisini izleyicilerine defalarca kez tekrar ettirmiş ve üzerlerinde çok önemli etkiler yaratmıştır.

Açılış şarkısı "Boa- Duvet" çok güzeldir <3

Çizimleri oldukça ayrıntısızdır. Sadece odaklanılması gereken yerler çizilmiş. Anime içinde güzel diyaloglar bulunmaktadır. "Bir insanı kimse hatırlamıyorsa o insan gerçekten yaşamış mıdır?" gibi son derece felsefik bir içerik seri boyunca detaylıca işleniyor. Ağır temposu ve bu içeriği sayesinde insanları ikiye ayıran Lain hayatınıza yepyeni bir deneyim niteliğinde.

 

Sonuç olarak, hatlardan gelen seslerden, gölgelerdeki renklendirmelere, trafik ışıklarından, Lain’ın masumiyet simgesi ayı kostümlü pijamasına kadar, her karede binlerce gizlenmiş ayrıntı, Lain’i izlerken bulmaca zevki veriyor insana.

 

 

______________________________________________________

cr: animeler.net; 22dakika.org; turkanime.co; anime-inceleme.com


One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...