11 Aralık 2023 Pazartesi

Mushishi

Tür: Fantastik, Tarihi, Macera, Gizem, Hayattan Kesitler, Doğaüstü Güçler, Seinen
 
Sezon 1
Bölüm: 26
Yıl: 2005 - 2006
 
  • Special:
- Mushishi: Hihamukage (2014)
 
Sezon 2: Mushishi Zoku Shou (1. Kısım)
Bölüm: 10
Yıl: 2014
 
  • Special:
- Mushishi Zoku Shou: Odoro no Michi (2014)
 
Sezon 2: Mushishi Zoku Shou (2. Kısım)
Bölüm: 10
Yıl: 2014
 
  • Movie:
- Mushishi Zoku Shou: Suzu no Shizuku (2015)
 
 
 
Konusu:
Mushiler Dünya üzerinde çok eski zamanlardan beri varlığını sürdüren varlıklardır, ne bitki ne de hayvan olarak adlandırılabiliyorlar, var ile yok arasında yaşayan, yaşam ve ölüm arasında bulunan basit yapılı organizmalardır. Tehlikeli ve tehlikesiz binlerce çeşidi olan ve bilinç kazanabilen yaratıklar olarak karşımıza çıkıyorlar. Genelde havada süzülen saydam şekillere benzeyen Mushi’leri varlık ile hiçlik arasında yaşadıkları için her insan göremez, sadece bazı kişiler görebilir. Yaşamak için bazen insan bedenine ihtiyaç duyuyorlar ve bedenini kullandıkları insana bazen hiç bir zarar vermezken bazen de ölümüne sebep olabiliyorlar. Her iki durumda da, işler çıkmaza girdiğinde Mushi ustası olan “Mushishi” denilen kişiler olaya dahil olur. Mushishi'ler, Mushi'leri görebilen, onları inceleyen ve onlar hakkında bilgi sahibi olan, Mushi'ler ve insanlar arasında dengeyi sağlamakla görevli, seyyar Mushi uzmanlarıdır. Bu hikaye bir Mushishi olan Ginko’nun maceralarını anlatır. Ginko, yaşı ilerledikçe varlığının Mushi'leri kendisine çektiğini ve uzun süre yaşadığı yerleri Mushi'lerin işgal ettiğini fark eder. Bitkiler, hayvanlar ve Mushi'ler doğada uyum içinde yaşamak zorundadır. Eğer doğanın dengesi bozulursa Mushi'ler her şeyi yok etmeye başlıyorlardır. Bu yüzden Ginko, Mushishi olup gezgin olarak hayatına devam eder, halk arasında ki söylentilere bakarak Mushi'lerin olduğu yerlere gider. Varlığını bilmeyen ve Mushi'lerden dolayı zor duruma düşmüş insanlara yardım eder ve Mushi'ler hakkında daha çok şey öğrenir.

 

 

 

Hikaye genel olarak Ginko’nun seyahati sırasında karşılaştığı mushi ve insanların hikayelerinden oluşuyor. Her bölümde Ginko kasabadan kasabaya, dağları nehirleri dolaşarak Mushi'lerle başları dertte olan insanlara yardım etmekte. Ginko’nun her gittiği yerde mutlaka Mushi'lerle başı dertte olan insanlar oluyor ve Ginko bu insanlara yardım ederken aynı zamanda Mushi'lere de yardım ediyor. Ana karakterin Ginko olmasına rağmen aslında esas karakterler Mushi'lerdir, Ginko çoğu zaman hikayede yan karakter gibi kalır. Yani Ginko gibi karizmatik bir karakterin epik maceralarından çok mushilerin gizemini izliyoruz.

Animeden aksiyon, hızlı sahneler ve aşırı romantik sahneler beklemeyin. Daha çok insan ilişkileri, insanlarla Mushi’lerin ilişkileri, dertleri ve çözümleri odak noktası. Her ne kadar doğaüstü, gizemli bir yapıya sahip olsa da, olaylar tamamen dinginlik içinde sürüyor gidiyor. Mushishi‘yi izlemek Ginko ile birlikte çıktığınız sakin bir yolculuk gibidir. Atmosfer genelde sakin, animenin temposu genel olarak durgun ve yavaş ama bu sıkıcı olduğu anlamına gelmiyor. Her bölüm Ginko ile beraber başka bir Mushi türünün varlığına şahit oluyoruz. Mushi çeşitliliği de bir hayli fazla olunca aynı şeyler asla tekrarlanmıyor. Her bölüm inanılmaz bir hayal gücüyle oluşturulmuş bir dünyada geçen ve Japon efsanelerine yer verilmiş kısa farklı farklı hikayelerden oluşuyor. Bence hikayeler çok ilgi çekici ekrana kilitleyen türden, baya enteresan olaylar var ve insan merak ediyor nasıl olmuş ve nasıl sonuçlanacak diye, bölüm boyunca merakla izleyip tüm bunları takip ederken zaten farkına varmadan bölüm bitiyor, yani gayet akıcı ve her bölüm bir sonuca varıyor merak etmeyin, iyi veya kötü. Kısacası Mushishi’de her bölüm diğerinden bağımsız ve film tadında. Tabii ana karakterimizin hikayesine de (bir kısmına) şahit oluyoruz.

Mushishi’nin mangakasının yaptığı açıklamaya göre anime Edo ile Meiji dönemleri arasında geçiyor. Mushishi’de Ginko hariç tüm karakterleri geleneksel Japon kıyafetleri içinde görüyoruz ama Ginko daha modern bir görünüm ile karşımıza çıkıyor. Baş rolümüz Ginko, animenin sakin havasına uygun olarak oldukça sakin bir karakter. Karşılaştığı olaylar ne kadar şaşırtıcı ve zor olursa olsun soğukkanlılığını koruyor ve üstesinden geliyor. Ginko'nun en etkileyici yanı ise Mushi'ler konusunda ki bilgi birikimi. Bütün Mushi'leri büyük titizlikle incelemesi ve her duyduğu efsanenin peşinden dağ, taş, dere, tepe, kar, kış demeden takip etmesi taktire şayan. Ayrıca ilk bakışta öyle gelmese de aslında baya hoş bir bey ^^

Çizim olarak doğa ve manzara görselleri çok güzel. Anime'de doğal yaşam çok güzel animasyona dökülmüş. Oldukça pastel renkler kullanılmış. Çizimleri kadar müziklerini de övmek lazım tabii. Animenin müziklerinin ödüllü olduğunu da ekleyelim. Birbirinden orjinal hikayeleri tamamlayan müzikler ve görsel şölen de eklenince tam bir sanat eseri olmuş. Zaten sakin havasına bir de bunlar eklenince, size huzur getiren bir anime olmuş. Anime size gerçek yaşam ve hayal alemi arasında kalmışsınız gibi bir his veriyor.

Fakat eleştirilecek bir yanı yok mu var tabii, o da karakter çizimlerinin birbirine benzemesi. Ginko dışındaki bütün karakter çizimleri neredeyse birbirinin aynısı. bu konuda baya eksik buldum açıkçası, benim başlarda bazı bölümlerde kafam karıştı hep aynı kişiler sandım ama sonradan alıştım tabii. Belki de karakterlerin bu kadar sade olması ve birbirine benzemesi daha çok bizden hissetirmiş de olabilir.

 

Ben bu animeyi baya sevdim, izlemesi çok keyifliydi ve bende güzel etkiler biraktı.

Kısacası: Mushishi bir terapi seansı gibidir. Mushishi klasik bir eser gibidir. Her kesime hitap edemeyebilir. Sadece yaşı olgun olanlarin izlemesini tavsiye ederim. Eğer dünyadan uzaklaşmak ve bir süre kafa dinlemek isterseniz aradığınız yapım Mushishi olabilir. 

 

 

_______________________________________

cr: figurex.net; frmtr.com; anime-inceleme.com

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...