5 Mart 2024 Salı

One Piece

 



One Piece 

(hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM
 
Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen
 
Bölüm:
Yıl: 1999 - ?

 
İzleme Sırası
 
  • OVA:
- One Piece: Taose! Kaizoku Ganzack (1998) - 28 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 1: The Movie (2000) - 51 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Umi no Heso no Daibouken-hen (2000) - 49 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 2: Clockwork Island Adventure (2001) - 55 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Jango no Dance Carnival (2001) - 6 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 3: Chopper's Kingdom on the Island of Strange Animals (2002) - 56 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Yume no Soccer Ou! (2002) - 5 dk
 
 
  • Movie:
One Piece Movie 4: Dead End no Bouken (2003) - 1 saat 35 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Oounabara ni Hirake! Dekkai Dekkai Chichi no Yume! (2003) - 46 dk
 
- One Piece: Mamore! Saigo no Dai Buta (2003) - 46 dk
 
 
Movie:
- One Piece Movie 5: The Curse of the Sacred Sword (2004) - 1 saat 35 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Take Aim! The Pirate Baseball King (2004) - 5 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 6: Baron Omatsuri and the Secret Island (2005) - 1 saat 32 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: The Detective Memoirs of Chief Straw Hat Luffy (2005) - 43 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 7: The Giant Mechanical Soldier of Karakuri Castle (2006) - 1 saat 34 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Straw Hat Theater (2005 - 2012) - 13 Bölüm (3 dk)
 
  • Movie:
- One Piece Movie 8: Episode of Alabasta - The Desert Princess and the Pirates (2007) - 1 saat 30 dk
 
- One Piece Movie 9: Episode of Chopper Plus - Fuyu ni Saku, Kiseki no Sakura (2008) - 1 saat 53 dk
 
- One Piece Movie 10: Strong World (2009) - 1 saat 55 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 11 3D: Mugiwara Chase (2011) - 30 dk
 
 
  • Special:
- One Piece 3D: Gekisou! Trap Coaster (2011) - 12 dk
 
- One Piece: Episode of Nami - Episode of Nami: Tears of a Navigator and the Bonds of Friends (2012) - 1 saat 46 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 12: Z (2012) - 1 saat 48 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Glorious Island (2012) - 2 Bölüm (5 dk)
 
- One Piece: Episode of Luffy - Hand Island Adventure (2012) - 1 saat 42 dk
 
 
  • OVA:
- One Piece: Romance Dawn (2012) - 33 dk
 
 
  • Special:
- One Piece: Episode of Merry - Mou Hitori no Nakama no Monogatari (2013) - 1 saat 46 dk
 
- One Piece 3D2Y: Ace no shi wo Koete! Luffy Nakama Tono Chikai (2014) - 1 saat 48 dk
 
- One Piece: Episode of Sabo - 3 Kyoudai no Kizuna Kiseki no Saikai to Uketsugareru Ishi (2015) - 1 saat 46 dk
 
- One Piece: Adventure of Nebulandia (2015) - 1 sat 46 dk
 
- One Piece Film: Gold Episode 0 - 711 ver. (2016) - 10 dk
 
- One Piece: Heart of Gold (2016) - 1 saat 44 dk
 
 
  • Movie:
- One Piece Movie 13: Gold (2016) - 2 saat
 
 
  • Special:
- One Piece: Episode of East Blue - Luffy to 4-nin no Nakama no Daibouken (2017) - 1 saat 46 dk
 
- One Piece: Episode of Sorajima (2018) - 1 saat 45 dk
 
 
  • OVA:
- One Piece Film: Strong World Episode 0 (2019) - 18 dk
 
  • Movie:
- One Piece Movie 14: Stampede (2019) - 1 saat 41 dk
 
  • Movie:
- One Piece Film: Red (2022) - 1 saat 55 dk
 





Konusu:
Para, şan, şöhret ve güç. Bu dünyadaki her şeyi elde eden adam, efsanevi Korsanlar Kralı Gol D. Roger tüm denizlere hâkim olur. Yegane hazine 'One Piece'i ele geçirir. Denizciler tarafından yakalanır. Korsanların devrini bitirmek için idam kararı verilir. Roger’ın idamı sırasında "Servetim ve hazinem mi? Eğer istiyorsanız almanıza izin vereceğim. Arayın. Hepsini o yerde bıraktım." demesi üzerine herkes denizlere açılır ve Grand Line'ın yolunu tutar. Böylece büyük korsan çağını başlatmış ve denizlerde sudan çok korsanların cirit attığı bir çağ başlatmıştır. Ancak Grand Line'a girmek öyle kolay değildir, orada canlı kalabilmek ise imkansızdır.
Ana karakterimiz, yanlışlıkla şeytan meyvesi yiyerek vücudunu lastik gibi kullanabilme yeteneği kazanan Monkey D. Luffy de bu çağa yetişmiş, gözü pek ve güçlü ama önlenemeyen disiplinsiz bir gençtir. Dostu olan Kızıl Saçlı Shanks'a duyduğu hayranlıktan dolayı korsan olmak ister. Luffy'nin en büyük hayali ise Korsanlar Kralı olmaktır. Çünkü ona göre Korsanlar Kralı denizlerdeki en özgür kişidir. 17 yaşına geldiginde denizlere açılarak hayalini gerçekleştirmeye çalışır ve bu noktadan sonra Luffy yolculuğu sırasında ekibini toplayıp kendi tayfasını kuracak ve One Piece'i bulmak için Grand Line'da birbirinden tehlikeli ve eğlenceli maceralara atılacaktır.
 
 
Nereden nasıl başlamalıyım bilmiyorum. Bu efsaneyi nasıl tanıtabilirim onu da bilmiyorum. Birçok kişiye göre tanıtıma gerek yok gerçi ama yine de bilmeyenler var ve ben de ona göre bir yazı yazacağım. Elimden geldiğince bahsedeyim.
Mangası dünyanın en çok satan mangası durumunda. Milyonlarca fan, milyonlarca satış, milyonlarca ürün, ciltler...
One Piece, anime sevenlerin ismini bilmeme şansı olmayan, büyük bir fan kitlesi olan, 1997 yılında Eiichiro Oda tarafından yaratılmış shounen manga serisi ve 1998’de de anime serisine uyarlanmıştır, ve hala yayınlanmaya devam etmekte olan efsane bir yapımdır. Harika işlenmiştir. Daha ilk bölümde ucundan gösterilen olayın 500. bölümde konuya bağlanmasını görünce mangakaya hayran oluyorsunuz.
 
 
One Piece'in mangasında 1000'den fazla cilt ve animesinde 1000'den fazla bölüm bulunmakta. 20 yılı aşkın bir seriden bahsediyoruz sonuçta. Bir seri o kadar zamandır hala devam ediyorsa, hala bu kadar seviliyorsa efsaneviliği hakkında tartışmaya gerek yok diye düşünüyorum.
Aslında sırf bu yüzden One Piece izlemeyenlerin “çok uzun” diyerek çekindiği ve izlemeye korktuğu, izleyenlerin ise “keşke bir 1000 bölüm daha olsa” dediği, kendi türünün üç büyüklerinden biri olan, bizi mezara gömüp sonra final vereceğini düşündüğümüz efsanevi bir animedir. - Her ne kadar artık sona yaklaştığını hissetsek de.-  One Piece 1000 küsür bölümlere gelmesine rağmen kimsenin bitsin artık diyemediği tek anime heralde. Yeni başlayanlar için her an bitti bitecek gibi bir korkunuz olmayacak. Yeni başladıysanız bunun keyfini çıkartın.  Hala bir türlü izlemeye başlamaya cesaret edemeyenlere söylemek istediğim; One Piece'de çok fazla bölüm var ama çok hızlı izleniyor. Bu yüzden aslında çok fazla bölüm olması asla korkulacak bir durum değil, çünkü bir kere sardınız mı sıradaki bölüm tuşuna korkmadan özgürce basabiliyorsunuz. O kadar sürükleyici ki, kısa sürede yarılayacaksınız ve nasıl olduğunun farkına bile varmayacaksınız. Bu yüzden hiç korkmadan bu yazıyı okuduktan hemen sonra ilk bölümü açıp izlemeye başlayabilirsiniz :D Tabii bana sorarsanız hızlı izlemenizi değil de tadını çıkartarak izlemenizi öneririm. Size şunu söyleyeyim, One Piece'de duyabileceğiniz tek pişmanlık neden daha önce izlemedim pişmanlığıdır.
Bir animeden ne bekliyorsanız One Piece'de mevcut. Aksiyon, komedi, macera ve gizem hepsi bu hikayenin içinde var. Öyle dramatik durumlar hiç yok diyemem ama pek yok diyebilirim, her zaman eğlence ve macera ağırlıkta ama yine de üzüntüden de gülmekten de gözlerinizden yaş getirecek bir kaliteye sahip. Gizem tarafı da çok iyi işlenmiş. Bir de doyurucu bir aksiyona sahip. Sürekli heyecan var animede. İzlemeye bir başladığınızda; kaç bölüm izlediğinizi sayamıyorsunuz bir noktadan sonra. Tabi ilk başlarda alışana kadar biraz sıkıcı gelebilir ama birkaç bölümden sonra bağımlısı olacaksınız.
 
 
Neden seviyoruz biz bu animeyi bu kadar?! Korsanlara nasıl bu kadar sempati duyulabilir?!
 
Normalde korsanlar keyfine insanları öldüren, paralarını çalan kötü kişilerdir ama bizim Hasır Şapka tayfası öyle değiller tabii tahmin edeceğiniz üzere, onların asıl amacı macera ve eğlence. Burda kötü korsanlar da var tabii, bizimkiler de zaten baskı altındaki kitleleri kurtarıp, kötü korsanları ortadan kaldırıyor. Bu yüzden uzaktan bakıldığında korsanları iyi göstermeye çalışmışlar gibi durabilir. Ama bu doğru değil. Her ne kadar korsan diye anılsalar da korsanlığı normal korsanlar gibi yapmıyorlar. Onlara korsan isimin getirdiği şey sadece denize açılıp, tayfa kurup, hazine aramak ama bu onlar için bol macera yaşayıp, iyi arkadaşlar edinip, güzel anılar biriktirebilmeleri için sıradan bir hedef sadece. Animede de korsanlar kötü olarak kalıyor ama herkese de önyargıyla yaklaşılmaması gerektiğini anlatıyorlar bize. Animeyi güzel yapan şeylerden biri de bu.
Konusu ve işlendiği dünya nedeni ile uçsuz bucaksız olması animenin en güzel yanlarından biri. Yani sürekli takip etsek de bizi bir şekilde sürekli şaşırtmayı başarıyor.
 
 
"İnsanlar 2'ye ayrılır. One Piece izleyenler ve izlemeyenler."
 
 
One Piece dünyası çok farklıdır: İki büyük denizi, tek kıtası olan bir Dünya'da, Şeytan meyvesi yiyenler, kılıç ustaları, devler, cüceler, normal insanlar, gladyatörler, denizciler, korsanlar, balık adamlar, büyük insanlar, uzun kollular, uzun bacaklılar ve daha nicelerin olduğu, fantastik bir evren anlatılır bu animede. Efsanevi güçler efsanevi yetenekler. Hepsi bir arada! Fakat çok farklı bir evrende geçse bile kendimize çokça pay çıkarabilmenizi sağlıyor.
 
 
Konsuna biraz daha hakim olabilmeniz için biraz Şeytan Meyveleri'nden bahsedelim.
Normal meyvelerin dışında bir de farklı olarak şeytan meyveleri vardır ve her şeytan meyvesi farklı bir özellik/yetenek taşır. Şeytan Meyvesi, yenen meyvenin özelliğine göre onu yiyen kişiye güçler verir. Bu güçler kullanıcı ölene kadar onu terketmez. Fakat bu meyveyi yiyenlerin yüzme yeteneği kaybolur ve bir daha denizde yüzemezler. Daha doğrusu deniz suyuna karşı güçsüzleşirler ve hareket edemez hale gelirler. Denize düştüklerinde tek başlarına kurtulma ihtimalleri hiç yoktur. Ayrıca Kairouseki (Deniz Taşı) olarak bilinen maddeye dokunduklarında da güçleri etkisiz hale gelir ve kullanıcı güçsüz, bitkin bir hale düşer. Şeytan meyvesi yeteneği her ne kadar büyük bir güç ve avantaj sağlasa da bir korsan için denizde yüzememek büyük bir olaydır aslında, bu yüzden de herkes yemek ister gibi bir durum da yoktur. Şeytan meyvelerinin tatları berbat olduğundan insan kendini zehir yiyormuş gibi hissetmektedir. Ayrıca şekilleri ve renkleri farklıdır. Belirli bir zaman diliminde her tip meyveden sadece bir tane bulunmaktadır. Meyveden tek bir ısırık almak meyvedeki yeteneğin geçmesi için yetelidir. Bir söylentiye göre bir meyve yendiğinde, o meyvenin gücünü veren şeytan yiyen kişinin içine girermiş ve eğer ikinci bir meyve yenirse, bu iki şeytan birbiriyle savaşacağından kullanıcının bedeni patlarmış. Bu yüzden bir kişi farklı iki şeytan meyvesi yiyemez. Yediği takdirde vücudundan hiç bir parça kalmayacak şekilde parçalanacaktır.
Üç çeşit şeytan meyvesi türü vardır:
  • Paramecia: Bu tür meyveler kullanıcılarına insan üstü güçler verir. 
  • Logia: Bu meyve türünden yiyen bir kullanıcı, vücudunun herhangi bir kısmını meyvenin verdiği doğa gücüne (ateş, çelik vb.) çevirebilme ve kontrol edebilme yeteneği verir. 
  • Zoan: Bu meyve türü, kullanıcının hayvan ya da insan-hayvan karışımı bir dönüşüm geçirmesine olanak verir. 
 
 
 
Anime'nin çizimlerinden de bahsedelim biraz. Eğer One Piece‘e yeni başlayan biri iseniz, yıllardır süren bir seri olması sebebi ile ilk bölümlerdeki çizimler hoşunuza gitmeyebilir ve çocuksu gelebilir ama seri zamanla olgunluk kazanacak ve kendinize pay çıkarmanızı sağlayacak. Daha yeni bölümlere geldiğinizde çizim kalitesi de yükseliyor. Yani şöyle diyim, çizim tarzı eski halinin çok dışına çıkılmamış, bu da bence iyi bir şey. Çizim değişseydi daha kötü olurdu. Her animenin bir çizim tarzı var, One Piece'inki baya alışılmışın dışında, kendine has. Bence çizimleri çok rahat gelişebilirdi ama bilerek geliştirilmediğini düşünüyorum, çünkü One Piece artık böyle sevildi böyle kabul edildi zaten. One Piece'i One Piece yapan bu çizimleri. Standardın dışında ve çizimlerin çok da önemi olmadığını görüyorsun, bazı animeler vardır çizimini beğenmeyince izleyemiyorsun çekilmez geliyor ama One Piece öyle bir şey ki bu çizimlere rağmen izletiyor kendini. One Piece çizimlerden öte çok güzel bir seri. Çizimlerine rağmen kendisini izletebilen tek anime. Ben çizim tarzını çok da önemseyen biri değilimdir, hatta One Piece'in çizimleri de kötü değil bence (ya da alıştığım için öyle geliyor bilemedim) ama bazıları için büyük rol oynadığından bu konuya parmak basmak istedim.
 
 
One Piece'in en büyük artısı, her şeye rağmen izlememizi sağlayan en büyük etken kesinlikle karakterleridir.
Ana karakter olduğundan Luffy'den biraz bahsedeyim ilk önce, ki zaten fazlasıyla dikkat çeken bir karakter. Luffy saf bir karakterdir, aklı bir karış havadadır, etrafta gördüğü değişik tipleri daima tayfaya davet eder. Ayrıca korkusuz bir yapısı vardır. Kavgadan kaçmaz. Luffy genelde “aptal” bir karakter gibi görünse de savaş alanındayken tam bir dahi. İş kavgaya geldiğinde Luffy çok ciddileşir ve hayret verici bir şekilde kafası çok iyi çalışır. Lastik meyvesi güç bakımından çok vasat bir meyve olsa bile Luffy meyvesini zekice kullanarak potansiyelinin üstüne çıkıyor. Aynı şekilde güçlü yan karakterler var animede. One Piece‘de aşığı olabileceğiniz çok karakter var, çoğu anime ana karakterini sevdirip onun üzerine yoğunlaşırken bu anime sizi sadece başkaraktere bağlamıyor. Yan karakterlerin her birinin karizma olmasının yanı sıra dövüş sahneleri de gayet iyi çiziliyor ve sunuluyor. Yan karakter olmalarına rağmen dövüşlerinin üzerinde tıpkı ana karaktermiş gibi durularak, özenle hazırlanabiliyor ve bu gerçekten büyük bir artı.
Anlayacağınız One Piece'de düşmelere doyamıcaksınız. Zoro mu dersin, Sanji mi dersin, Ace mi dersin, Low mu dersin... kimler kimler. Ayrıca Luffy ye de düşeceksiniz. Biraz aptaldır, maymundur kendisi ama gerektiğinde öyle bir şey yapar ki senin kalbini kazanır. Ayrıca Luffy gibi bir arkadaş isteyeceksiniz. Hatta o kadar bölümden sonra Luffy senin bir arkadaşın olacak. Luffy'yi diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise bana göre düşünme şekli. Luffy'nin düşünce yapısı hayata tutunmamı sağladı diyebilirim. Luffy'nin verdiği enerji bambaşka. Umursamaz, vurdumduymaz, saf, mal biri olabilir, kaptanlık yeteneği olmayabilir ama onun o yüreği, pozitifliği, enerjisi, dayanıklılığı, pes etmeyen inatçılığı sizi öyle motive ediyor ki etkilenmemeniz imsansız. Bu yönüyle size aşırı büyük bir motivasyon aşılıyor. Bazen gülüyorsun katıksız aptal diye ama bazen de aşırı saygı duyuyorsun. Bazen kendinizi "elini ayağını öpeyim paşam sen en iyisini hak ediyorsun, beni halı diye ser üstüme bas ayakların kirlenmesin" tarzı şeyler derken bile bulabilirsiniz :D Aynısı Zoro'ya da oluyor tabii
:D Bazen Zoro birini doğradığında kalbinizi de doğrayıp geçiyor gibi gelebilir. Ayrıca bir noktadan sonra güzelleşen kadın karakterleri ise ayrı bir artı.
One Piece, başta arkadaşlık olmak üzere birçok duyguyu içinize işleyebiliyor. Kendinizi tayfanın bir parçası gibi hissediyorsunuz. Tüm ekiple aranızda derin bir bağ oluşacak.
Hepsi senin kardeşlerin, arkadaşların oluyor. Onlar üzüldüğünde üzülüyor, güldüğünde gülüyor, ağladığında ağlıyor, acı çektiğinde sen de hissediyorsun acıyı. One Piece'i en güzel yapan şey de karakterlerin çok içten olması, kendine çok yakın hissediyorsun sanki gerçek hayattan bir arkadaşınmış gibi, hayatlarımız bu kadar farklı olmasına rağmen hem de.
Ama tabii One Piece'in en artı yanı One Piece olmasıdır ^^.
 
Peki animenin eksi yanları yok mu? Var tabii! Ama çok değiller. Kendimce bunlardan sadece iki tanesinden bahsedeceğim size. Bana göre One Piece'in kötü yanlarından biri: Bölümlerin çoğu zaman aşırı uzatılıyor ve yavaş işleniyor olması. Bölümlerin uzatılmasında ve yavaş işlenmesinde sorun yok aslında, bu sayede daha sindire sindire izleyebiliyoruz ve daha akılda kalıcı oluyor ama bu normal bir uzatma değil, asıl sorun aşırı uzatılması, uzatılmasının da uzatılması, hatta uzatılmanın uzatılmasının uzatılması bile diyebiliriz. Artık izlerken “yeter artık bitir şu işi” diye cinnet geçirdiğimiz zamanlar bile olabiliyor bazen. Biraz sıkıyor bu durum yani. Animenin bana göre diğer kötü yanı ise: Güçlü, sevilen, merak edilen birçok karakteri çok az izleyebiliyor olmamız. Çok fazla kaliteli karakter olduğundan bahsettik. Kendisine bu kadar insanı bağlayabilen karakterler çok az sahnede gösteriliyor. Onları izleyememek büyük kayıp, harcanan birçok kaliteli karakter var malesef. Onları da doya doya izleyebilseydik 10/10 olurdu. Gerçi bu şekilde bazı karakterlere daha çok merak uyandırıyor ama tabii bu merakı karşılayabilmek asıl nokta.
Öyle ya da böyle daha final vermemiş olmasına rağmen efsaneleşmiş bir anime One Piece! 
Kimi zaman güldüren, kimi zaman duygulandıran, kimi zaman heyecandan hop oturup hop kaldıran harika bir anime. Bir de ölmeden finalini görebilirsek :D İnsan bunu diyor ama bi yandan da hiç bitsin istemiyor. Ben ne kadar da izlesem doyamıyorum One Piece'e, bu animede şeytan tüyü var, resmen yaşam tarzı oluyor insanın. One Piece benim hayatım oldu. Bitince n'apıcam hiç bilmiyorum. Ağır depresyona gireceğim büyük ihtimalle.
Bence siz de vakit kaybetmeden izlemeye başlayın derim ^^ Sonra da One Piece'i bütün arkadaşlarınıza önerin, büyük sevap işlersiniz :D :D Bu söylediğimi izleyince daha iyi anlayacaksınız ^^
 
Son olarak şunu söylemek istiyorum:
One Piece sevmeyenler sadece One Piece izlememiş olanlardır.

 

 





________________________________________________________

Kaynak: turkanime.net; figurex.net; bilimus.com; 22dakika.org; asialogy.com; frmtr.com; yeppuu.com 


One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...