26 Aralık 2020 Cumartesi

Lalalar

Bana göre günümüzdeki türkçe Psychedelic Rock müziğin babaları "Lalalar"


2000lerin başlarında (özellikle 2005 ve ötesi) sesini duyurmuş olan gruplardan ve benim de en sevdiklerim arasında, çocukluğumun gruplarından biri olan Çilekeş'i bilenleriniz vardır illa, yani umarım biliyorsunuzdur :D Severek dinler, TV'den canlı performanslarını zevkle izlerdim ^^
İşte 2000li yılların başlarında Çilekeş'in gitaristi olan Ali Güçlü Şimsek'in şimdilerde Lalalar grubunun vokalliğini yapmasına baya şaşırmıştım ilk başlarda. Elbette ki başka bir grupta olmasına şaşırmadım, sadece küçüklüğümden beri Çilekeş'den tanıdığım gitar çalarken hoplayıp zıplayıp coşan, enerjik, hiperaktif Ali şimdi bambaşka bir tarzla ve etkileyici ses rengiyle vokal olarak karşıma çıktı, bu yüzden şaşırmakta haklıyım bence :D 








Çilekeş - Siyah live

Lalalar - Hata Benim Göbek Adım live


Başlarda bu tarz değişikliği garip hissettirse de Ali hep aynı çılgın deli Ali işte dedim daha sonra :D



Lalalar ile ortaya öyle efsane, farklı ve muazzam bir şey çıkmış ki her seferinde hayretle dinlerken artık bu değişikliğe biraz alışmış da sayılırım ^^
Lalalar çağdaş müzik ve 70ler-80lerin türk rock müziğinin harmanlanması ile saykodelik (psychedelic) türünü en efsane yapan günümüz gruplarından biri bence.
Ali'nin benzersiz şarkı söyleme tarzı ile, sözleri ile, çalgısı ile, atmosferi ile dinlerken sizi farklı bir dünyaya götüren şarkılara sahipler.


Lalalar - Yalnız Ölü Balıklar Akıntıyı Takip Eder


En çok da bu şarkıya özellikle dikkat çekmek isterim.
Efsane sözleri ile dinleyenleri etkilememesi mümkün değil bence.
Böylesine sözler yazmak her kafadan çıkacak iş değil.
O kadar güzel anlatmışlar ki, üstüne tanımam. Bundan daha iyisini de yapan olur mu bilmem.



Geçen yıl (2019) karşımıza çıkan Lalalar Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Kaan Düzarat'dan oluşuyor.
Malesef şimdiye kadar 7 şarkıları var sadece.
Fakat geçen günlerde tam da "keşke daha fazla üretseler, böyle kaliteli gruplara ihtiyacımız var, şöyle bol şarkılı bir albüm gelse çok iyi olurdu" diye söylenirken Instagram hesaplarında albüm haberini vermelerinin de verdiği mutlulukla birlikte bu sefer Lalalar tanıtmak istedim.
Aslında yazmak için biraz geç kaldım sayılır ama geç olsun güç olmasın ^^


                  Lalalar - İsyanlar                                      Lalalar - Mecnun'dan Beter Haldeyim

       

                  Lalalar - Sol Şeritte                                  Lalalar - Hiç Mutlu Olmam Daha İyi
     

Lalalar - Ceketini Al Yoluna Bak


Tarz olarak baya farklılar, bence bu yüzden de alışma süresi gerekiyor bazı kişiler için. Ben zaten farklı, orjinal ve marjinal şeyleri sevdiğimden, ve bir de kaliteli işleri sevdiğimden benim için bunları dinlemek bir zevk, alışkın da sayılırım farklılıklara, daha yatkınım yani, bu yüzden benim için kabullenmek daha hızlı oluyor bu durumlarda.
Siz beğenir misiniz bilmem, tarzınıza uyar mı emin değilim ama zamanın en kaliteli gruplarından biri oldukları kesin. Bu yüzden dinlemeden geçmeyin derim ^^ ve şans vermeyi de ihmal etmemenizi öneririm ^^
Umarım haberi olmayan ama bu grubu dinlemeyi hak eden kişilere ulaştırmış olurum ^^


Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu tarz müzik dinliyor musunuz?
Sizin günümüzde Psychedelic müzik tarzını en iyi yapan, bu müziğin babaları dediğiniz gruplar var mı?


_________________________________________________________________________________________



8 Aralık 2020 Salı

AnnenMayKantereit "12"


Evet, 2020. Hepimiz için sürprizlerle dolu bir yıldı, ama malesef ki pek hoş sürprizler değildi bunlar. Çok fazla şey yaşadık daha yılın başından beri. Salgın, yangınlar, depremler, seller, türlü aksilikler, ölümler. Aslında bunlar hep olan şeyler ama bir yılın başından beri her ay ayrı bir büyük doğa olayları ve sorunlar yaşanınca çok göze battı ve fazla geldi herkes için. Bu da aslında sen planlar yaparken hayatın sana daha farklı planlar yaptığını gösterdi ve aslında senin kendin için değil hayatın senin için yaptığı planlara göre yaşadığımızı fark ettik bu yıl. Hayatımız, günlük yaşamımız dünya genelinde 180 derece değişti. Kimimiz bu yaşananlardan ders aldık, ama kimimiz ise hala akıllanmadı malesef. Doğaya saygı göstermenin önemini fark edenler oldu nihayet, bütün dünyayı etkileyen nedenler olmasına rağmen, az kişi fark etmiş olsa da az bile çoktur bazı zaman. Az hiçten iyidir.


Karantinalarımızda türlü düsüncelere, sorgulamalara kapıldık hepimiz. Ne kadar ufak şeyleri takıntı ettiğimizi fark ettik, hayatın tadını çıkarmayı unuttuğumuzu, eskiden kendimize göre ertelediğimiz birçok şeyi bu yıl zorunlu olarak ertelemek zorunda kaldığımızdan aslında imkanımız varken ertelemememiz gerektiğini de fark ettik. Elimizdekilerin değerini fark ettik. Yaşadığımız özgürlüğün farkında değilmişiz meğersem, imkanlarımızın, lüksümüzün farkında değilmişiz. Şımarıklığımızı da fark ettik bu sayede.

2020'de çok kötü şeyler yaşadık ama bunlar sayesinde çok önemli şeyler öğrendik bir çoğumuz, bu yüzden başımıza gelen her kötü şey de aslında olması gerektiği için oluyor, bizlere bir şeyler göstermek, bir şeyler fark ettirmek için. Büyüyoruz, gelişiyoruz, akıllanıyoruz. Tabii akıllanmayan ve cehaletinde boğulmaya devam edenler de var ve her zaman da olacak, ama ne kadar çok kişi iyi yönden etilenebiliyorsa o kadar iyidir.

Aslında söyleyecek çok fazla şey var ama konuyu çok fazla dağıtmak istemiyorum.


Konumuz 2020, pandemi, karantina, değil mi? O zaman gelelim bu yazıyı yazmamın asıl nedenine.

Bu yılın bitmesine birkaç gün kalmışken bu yazıyı yazmak, böyle bir tanıtım yapmak istedim 2020'ye uygun olarak.

 


Severek dinlediğim Alman rock grubu AnnenMayKantereit (kısaca AMK, evet, dalga geçmeyin) geçtiğimiz ay sürpriz bir şekilde "12" isimli bir albüm yayınladı.


AnnenMayKantereit - 12 (Lyric Video)


Bu AMK'ın "12" isimli albümünün lyric videosu. Bütün şarkılar burda mevcut ve cc kısmında türkçe çeviriye ulaşabilirsiniz. Kesinlikle türkçe çevirisiyle birlikte dinlemenizi öneriyorum.

 

Videoyu da yazıyı okuduktan sonra izlemenizi öneriyorum ^^


Albüm 2020'nin karantina dönemini anlatıyor, çok da iyi anlatıyor bence.

O kadar doğal bir albüm olmuş ki. Hiç zorlama yok. Şarkıları üyeler karantinadayken yazmışlar. Hiç akıllarında dur şarkı yazayım da albüm yaparız düşüncesi olmadan. Sadece karantina günlerini doldurma amaçlı yapmışlar. Sonrasında da şarkıların uyumunu sevdikleri için albüm şeklinde yayınlamaya karar vermişler. Zaten şarkıların kayıtları bile profesyonel kayıtlar değil pek. Dinlerken hissediliyor. Stüdyoda kayıt edilmemiş de sanki herhangi bir yere oturup çalıp söylemişler, bu da daha samimi yapıyor her şeyi zaten. Albüm yapmak için yapılmamış da arkadaşlarla otururken canı sıkılan bir grup gencin eğlenmek istediği için yazmış olduğu sözler gibi, fakat melodi, klip ve sözler cidden ahenkli. Profesyonel bir grubun "öylesine"si tadı veriyor.

Bütün albüm sanki bir şarkı tadında. Sanki bir kolyenin yan yana dizilmiş incileri gibi şarkılar.

Bana göre şimdi de en güzel albümler arasında ama özellikle de yıllar sonra 2020 karantina günlerini hissettirebilecek en iyi yapıt bence bu albümdür. Çok sade, sempatik ve samimi bir şekilde anlatan kaliteli bir yapıt.

Lyric Video da çok tatlı ve güzel, şarkılar zaten güzel, sözlerini de anlayarak ve üyelerin sempatik hallerini izleyerek dinlediğinizde ayrı bir güzel oluyor.

Ayrıca albümü şarkı listesinin sırasına göre dinlemek önemli bir nokta. Şarkıları bu sıralamada ve sözlerine bakarak dinlerseniz daha iyi anlar ve hissedersiniz. Şarkıları sırasına göre dinleyince aralarındaki uyum sayesinde çok ince düşünülmüş gibi duruyor, oysa ki hiç düşünülmeden rastgele yapılmış şarkılar. Bu yüzden de ilk olarak Lyric Video'yu izlemenizi istiyorum ki bu uyumu daha net görebilesiniz.

Dinlemesi çok kolay ve rahat bir albüm. Video 39 dk ama insan anlamıyor nasıl geçtiğini zamanın. Kesinlikle baştan sona izlenmeli, dinlenmeli. İzlemeye başladığında devamı geliyor zaten aslında :D

Hatta video o kadar çekici ki sonunda Henning'in ayakkabılarını giyip gitmesini bile bekliyorsun öylece :D

 

2020'yi, bu kötü dönemi AMK değil de başka biri anlatsaydı herkes bu kadar rahat ve sakince dinleyemezdi kesinlikle. Öyle güzel anlatmışlar ki müzik yoluyla. Bu da AMK farkı işte ^^


AnnenMayKantereit "12" Spotify

AnnenMayKantereit YouTube


Albüm ve video hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum. Düşüncelerinizi yorum olarak paylaşırsanız çok mutlu olurum ^^

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...