29 Mayıs 2023 Pazartesi

Anime Türleri

Anime Türleri


Kodomo: Küçük yaşta çocuklar için yapılmış anime serileridir. Çizimleri çok

çocuksu olabilir bununla birlikte hikayeleri de çocukların anlayabileceği sadeliktedir.

 

Chibi: Bunlar ya küçük çocuklar için yapılmıştır ya da komedi unsurudur. Diğer türlere göre bu türde yapılmış pek anime veya manga yoktur. Genelde tv serilerinde bölümün sonunda çıkarlar, ya da normal animelerin special bölümlerinde kullanırlar, karakterleri daha sevimli şekilde sunarlar, bu bazı (özellikle de sert) karakterler için farklı bir bakış açısı oluşturur.

 

Shounen: Kelime anlamı genç erkek demektir. Genellikle genç erkekler, delikanlılar için hazırlanan animelerdir. Yaş grubu +13 yaş olan erkeklere hitap eder. Çoğunlukla ana karakterleri erkeklerdir. İçinde macera, dövüş, savaş, kan vardır. Komedi türünde de yapılabilir. Dünya üzerinde yayınlanan animelerin çoğu bu anime türünde olurlar. Yaşı daha büyük olanlar da izler, hem kadın hem erkek. Kısaca herkes.

 

Örnekler: Naruto, One Piece, Dragon Ball, Bleach, Death Note, Inuyasha, Yu-Gi-Oh!, Tengen Toppa Gurren-Lagann, Great Teacher Onizuka, FullMetal Alchemist, vs...

 

Shoujo: Kelime anlamı genç kız demektir. 10-18 yaşları arasındaki kız çocuklarına veya genç kızlara hitap eden animelerdir. Temel olarak romantik olaylar ve duygusal temaları içerir ama gene içerisinde savaş, büyü gibi öğeler de olabilir. Genellikle baş karakteri bir kız/kızlardır.

 

Örnekler: Sailor Moon, Kaichou wa Maid-sama, Gekkan Shoujo Nozaki-kun, Tonari no Kaibutsu-kun, Kimi ni Todoke, Ouran Koukou Host Club vs...

 

Seinen: Kelime anlamı yetişkin erkek demektir. +18 yaş ve üzeri (genelde 18-40 yaş arası) erkekler için hazırlanmış olan anime/mangalardır. Vahşet, kanlı sahneler, savaş, cinsellik, çıplaklık, erotizm içerir, açıkca sergilenebilir, kısıtlama gereği duymadan.

 

Örnekler: Elfen Lied, Berserk, Hellsing, Chobits, Code Geass vs..

 

Josei: Kelime anlamı yetişkin kadın demektir. +17 yaş ve üzeridir. Genellikle gündelik yaşamla alakalı, baş karakterleri olan bayanların etrafında dönen hikayelere sahiptir. Romantizm, kadın erkek ilişkileri anlatılır. Dram, cinsellik, romantizm içerir. Seinen in kadın versiyonu da denebilir.

 

Tabii ki tür olarak, bir Shounen içinde aksiyon ya da komedi elementleri olmaması beklenemez. Ya da bir Seinen olan Code Geass, macera, dram dışında Mecha (dev robotlar) barındırmaktadır. Shoujo olan Sailor Moon ve Card Captor Sakura animeleri, komedi ve romantizm yanında, alt tür olan Magical Girl'ü (büyü gücüne sahip kızlar) de kapsayabilir.

 

Mecha: Dev robotların içine girilerek ve onların yönetimiyle yapılan savaşlar bulunmaktadır. Özellikle oyuncak sektörü ile yakından ilgilidir.  Robot boyutları animeye göre değişir. Bazıları normal apartman boyutunda olabilirken bazıları çok daha büyük boyutlara erişebilir.

 

Örnekler: Tengen Toppa Gurren-Lagann, Code Geass vs..

 

Ecchi: Çıplaklık ve erotizme sahip sahneler bulunur. Ancak cinsel ilişki içermez. Gereğinden büyük göğüsler, iç çamaşırların görünmesi, göğüslerin tutulması veya bir erkek karakterin suratına dayatılması, erkek karakterlerin burnundan kan fışkırması olayı ve bunun gibi erotik çağrışımların olduğu durumları barındırmaktadır. Macera içeren bir Shounen (Dragon Ball) ve Seinen (Code Geass) içinde de olabileceği gibi, komedi ve erotizm dozu yüksek +16 olanları da bulunmaktadır (Golden Boy). Kısaca her animede görülebilir bir tür aslında.

 

Hentai: Yoğun miktarda cinsellik unsurları içerir. Yetişkin animeleri olarak da geçer. Cinsel ilişki içerir. Kelime anlamı "sapık", "sapıkça şeyler yapan"dır. Pornografik olan animelere denir. Kesinlikle +18 (bazı durumlarda +21) olan animelerdir.

 

Harem: Erotizm çağrışımı yapsa da genellikle bir erkek karakter etrafında bulunan çok sayıda kız karakter anlamında kullanılır. Tek bir erkek karakter etrafındaki çok sayıdaki kadın karakter ile etkileşim halindedir. Kızlardan birinin/bazılarının aşık olması ve erkeğin de karar vermesi anlatılabilir. Harem animeler genelde Ecchi türüyle birleşebilir. Tam tersi de bulunmaktadır. Yani tek kız ve çok erkek durumu da görülebilir.

 

Örnekler:

(Tek erkek - Çok kadın) Kanon, Clannad vs

(Tek kadın - Çok Erkek) Ouran Koukou Host Club, Fruits Basket vs...

 

Yaoi: Erkek erkeğe aşkı ve yoğun ilişkiyi içeren tür. Gay ilişki içerir.

 

Yuri: Kız kıza aşkı ve yoğun ilişkiyi içeren tür. Lezbiyen ilişki içerir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...