29 Mayıs 2023 Pazartesi

Death Note


Tür: Gizem, Polisiye, Psikolojik, Doğaüstü Güçler, Gerilim, Shounen


Bölüm: 37


Yıl: 2006 - 2007
 


Konusu:
Dünya'yı yukarıdan izleyen Shinigami'lerin, yani ölüm tanrıları ya da azrail de diyebiliriz, “Ölüm Defterleri” vardır, Shinigami'lerin görevi, insanların vakti dolduğunda isimlerini “Ölüm Defteri”ne yazmaktır, böylelikle ismi deftere yazılan kişi ölür, bunun saati, ölüm şekli, yeri gibi detaylar deftere yazılarak ayarlanabilir şekildedir. Bir gün, Shinigami'lerden biri olan Ryuk, monoton ve sıkıcı hayatından çok sıkılır ve heyecanlı olacağını düşündüğü için defterini yer yüzüne kasten düşürür.
Üniversite giriş sınavlarına hazırlanan bir lise son sınıf öğrencisi olan Yagami Light, Japonya'nın belki de en yetenekli ve zeki öğrencisidir, buna rağmen, yaşadığı dünya ona zevk vermemektedir. Her gün gittikçe artan suç oranları ve adalet sisteminin çökmüşlüğü, onun için bu dünyayı daha da anlamsız ve çürümüş kılmaktadır. Bu yüzden de, hiç bir şeyde anlam görmemektedir.
Light, bir gün ders sırasında bir defterin gökten düştüğünü görür. Okul çıkışı elinde olmadan defterin düştüğü yere yönelir. Defterin üstünde "Death Note" yazmaktadır. Defteri yerden alıp incelediğinde hiç de inanacağı şeylerle karşılaşmaz, bu yüzden buna inanmaz ve hatta defteri bulduğu yerde bırakmayı düşünür. Ama yine de içinden gelen sese karşı koyamayan Light, defteri de beraberinde götürür. Defterin gerçekliğini test ettiğinde insanların öldüğünü kendi gözleriyle görünce dehşete kapılır. Defterin gerçekliği karşısında şaşkına dönen Light, kendi ideal dünyasını yaratmak için suçlulara yönelecektir başta. Ama her şey o kadar kolay ve basit olmayacak, hırsı yüzünden peşpeşe sık sık ölümler gerçekleştirince polisin dikkatinden kaçmayacaktır! ve fark edildiğinde, peşine dünyanın en iyi dedektifi olan süper zeka L'i görevlendireceklerdir. L'in ne adını biliyorlar ne yüzünü görmüşler. Bu noktadan sonra başlayan akıl oyunları ve psikolojik savaş ise inanılmaz. Böylelikle ikisi arasında bir savaş başlar. Kimliği ilk deşifre olan kaybedecektir.

 

 

Death Note, heyecan ve beyin fırtınası yaratan iki süper zekanın muhteşem savaşını ve adalet sistemini anlatan çok güzel bir seri. Konusu ve akışı çok sağlam. Benim bilinçli olarak izlediğim ilk anime olduğu için de yeri ayrıdır. Genel olarak herkes Death Note'la başlar zaten anime izlemeye, yani en azından eskiden öyleydi. Şimdi illa herkesin ilk animesi olmasa da tüm anime izleyenlerin mutlaka izlemiş olduğu, ve yeni anime izleyecek olanlara da herkesin mutlaka önerdiği bir seridir. Hatta animelerle alakası olmayanların bile izlemiş olduğu bir seridir. Eğer hiç anime izlemediyseniz bile Death Note’un etkisinden uzun süre çıkamayıp tekrar tekrar izlemek isteyeceksiniz.
Death Note, belki de insanların anime önyargılarını kırıp bu uçsuz bucaksız dünyayla tanışmalarını sağlayan bir seri. Büyüleyici kurgusu ve mükemmel çizimleriyle dünyanın her yerinden milyonlarca hayrana sahip. Özellikle akla hayale gelemeyecek “dâhice” kurgusu ile adından epey söz ettirmiş bir anime. Ne zaman ne olacak veya olaylar nasıl gelişecek kestirmeniz çok güç. Her şey o kadar detaylı düşünülmüş ki aklınıza gelebilecek her sorunun cevabını izledikçe alıyorsunuz. Light’nun yakalanmamak ve kendine misyon edindiği bu yola devam edebilmek için yaptığı planlar, L’in ise Light’nun attığı her adımı mükemmel analiz etmesi ve Kira’yı yakalamak için yaptığı planlar... İkisi de bir hatta birkaç adım öteyi görerek inanılmaz zekice ilerliyor ve siz sadece şaşkınlık, heyecan ve gerginlik içinde izliyorsunuz.
Death Note, genel olarak bu iki karakter üzerinden ilerlese de zamanla işler değişiyor, bazı karakterler çıkıyor, yeni karakterler giriyor. Ama bu kafa karıştırıcı bir şekilde olmuyor merak etmeyin.
Seriyi konusu dışında ele alacak olursak görüntü ve sahneler mükemmel yapılmış, Müzikleri de çok iyi. Kısacası her şeyiyle kaliteli bir yapım. Sonlara doğru biraz bozsa da her şeye rağmen kesinlikle izlenmesi gereken bir anime diye düşünüyorum. Spoiler vermemek için burada bitiriyorum ^^

 

____________

Kaynak: jontinik.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...