15 Haziran 2023 Perşembe

Claymore


Tür: Aksiyon, Macera, Süper Güçler, Şeytanlar, Doğaüstü Güçler, Fantastik, Shounen


Bölüm: 26


Yıl: 2007

 
 
Konusu:
Hikayemiz “Yoma” adında insan eti ile beslenen ve insan gibi kılık değiştirerek yaşayan şeytani yaratıkların olduğu bir dünyada geçiyor. Normal bir insandan kat ve kat daha güçlü olan bu yaratıkları alt edebilmesi için gizli bir örgüt deneyler yapmıştır. Bu örgüt, aileleri yomalar tarafından öldürülen ve yetim kalan çocukları toplayıp yoma kanı verir. Amaç, yarı yoma yarı insan bir varlık yaratmaktır, ki bu varlıklar yomaları avlayarak insanları koruyabilsinler. Fakat erkek denekler başarısız olur, sadece dişilerde olumlu sonuç elde edilir ve onlar tam arzu edildiği gibi yarı yoma yarı insana dönüşebilmişlerdir. Halk arasında bu yeni varlıklara “Claymore” ismi konulmuştur. Tıpkı insan gibi gözükseler de, insanlardan farklı olarak her Claymore’un göz rengi gümüştür ve yoma kanı taşıdıkları için çok daha kuvvetlidirler, bu yüzden halk onlardan yardım alsa da onlardan korkar ve çekinirler. Fakat Claymore'ların 1 numaralı kuralı insan öldürmemektir. Bir insanı öldüren Claymore derhal başka Claymore’lar tarafından infaz edilir.
Claymore'lar yoma kanından elde ettikleri gücü sonuna kadar kullanamazlar, yani kullanmamalıdırlar, yoksa onlar da bir yomaya dönüşürler, bu olduğunda da insan yanını sonsuza kadar kaybederler. Yoma güçlerini 80% den fazla kullandıklarında artık geri dönüşü yoktur. Aslında yomaya dönüşen bir Claymore tam olarak yoma da olmaz, halk bilmese de gizli örgüt ve Claymore’lar arasında onlara “uyanmış varlık” denir ve böyle olduğunda normal bir yomadan bile kat ve kat daha güçlü olurlar ve bilinçsizce herkesi ve her şeyi öldürürler, bu yüzden bu gücü çok kontrollü kullanmaları gerek.

 

 

Claymore’un konusu oldukça güzel ve değişik, çok ilgi çekici ve heyecan verici bir işlenişi de var. Görsel bakımından oldukça tatmin edici, kullanılan renkler genelde soluk renkler ve seriye çok iyi bir hava katıyor. Animenin o ağır havasını hissedebiliyorsunuz. Yalnız seride aşırı kan, kopan kollar, kafalar var. Bu yüzden bu tarz şeylere hassas olanlar için sakıncalı olabilir, söylemedi demeyin.

Herneyse.

Claymore'ların numaraları var güç sıralamasına göre. 1 numara olan en güçlü Claymore demek. Animede genel olarak bir Claymore olan ana karakterimiz Clare’nın başından geçen olayları ve geçmişini izliyoruz. Anime sıradan ve standart bir şekilde ana karakter Clare'nın adım adım güçlenmesini falan anlatmıyor, bu da serinin en beğendiğim yanlarından biri. Bir sürü Claymore var ve zamanla ortaya çıkıyorlar, başta merak ediyorsun acaba bu kaç numara, acaba 1 numara kim diye :D Ama bunların numaraları yükselebiliyor ve alçalabiliyor da. Bir Claymore ölünce ya da yeni biri gelince numaralarda değişiklik oluyor, tabii ölen Claymore'un numarasına ya da yeni gelenin seviyesine de bağlı bu. Bol karakterli bir anime yani.

Açıkçası 26 bölüm Claymore için yeterli değil. Çünkü seride birçok Claymore ve çok güçlü uyanmış varlıklar bulunmakta. Durum böyle olunca çoğu Claymore’u görme fırsatı bile bulamıyoruz. Mangada bulunan ama animede hiç göremediğimiz Claymore'lar var maesef. Ayrıca bazı olayların eksik kaldığını da söylemek gerek. Bunun gibi birçok ayrıntı seri 26 bölüme tamamlansın diye atlanmış durumda. Bu yüzden finalinin de tatmin edici olduğunu söyleyemem.

Claymore hikayesiyle, olaylarıyla, aksiyonuyla, karakterleriyle çok beğendiğim ve beni çok etkileyen bir anime. Uzun yıllardır hep 2. sezon gelsin diye bekledim ama gelmedi, geleceğini de sanmıyorum. Bu yüzden ben de yıllar sonra mangasını okumaya karar verdim.

Kısacası anime olarak Claymore’u mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum, beğenip etkileneceğinize eminim ama hiçbir şekilde 26 bölümün, havada kalan konuların ve zayıf finalinin sizi tatmin edeceğini düşünmüyorum.

Bu yüzden mangasını okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Animesi her şeye rağmen güzel ama mangası tam bir EFSANE. Mangayı okuduktan sonra animenin ne kadar yarım ve sönük kaldığını çok daha iyi anladım. Anime ile manganın finalinin alakası yok ve animenin bittiği yerden sonra mangada daha neler neler oluyor aklınız almaz. Öyle anlar oluyor ki okurken nefes almayı bile unutabiliyorsunuz. Mangada aksiyon bir an bile durmak bilmiyor ve gelişen olaylar ve dahil olan her yeni karakterle birlikte her an merakınız daha da kabarıyor. Olay örgüsü, işleniş biçimi harika ötesi. Karakterlere ise diyecek lafım yok zaten, hepsi muazzam karakterler, iyiler de kötüler de. Asla boş bir karakter yok ve her biri sizi heyecanlandırıyor.

Karakterlerin büyük bir çoğunluğunu animede görememek çok büyük kayıp. Bu yüzden mangayı okumamak da büyük bir kayıp olur ve hayatınızın hatasını yapmış olursunuz. Ayrıca normalde olduğu gibi burda full ana karakter üzerine kurulu değil, diğer karakterleri de çok iyi tanıyoruz ve çoğunu seviyoruz da, bazılarını ise sevmesek bile merak ediyoruz. Hatta ana karakterin hiç ortada olmadığı ve tamamen diğer karakterlerle devam ettiğimiz zamanlar bile oluyor ama kimsenin bundan şikayetçi olduğu yok, çünkü burda hikayeyi sadece tek bir karakter değil bir bütün olarak tüm karakterler yürütüyor, bu yüzden sürekli ana karakteri aramıyor gözleriniz. Manga size görmek istediklerinizi gösteriyor, ana karaker yan karakter diye ayıramıyorsunuz bile bir zamandan sonra, olayların heyecanına kapılarak karakterlerin hikayesine odaklanıyorsunuz sadece, böyle olunca da diğer karakterler de bir ana karakter haline geliyor resmen.

Ayrıca animeye kıyasla manganın çizimlerini daha çok beğendim ben, özellikle karakter çizimleri. Genel olarak çizimleri farklı olsa da güzel ve kolay alışıyorsun. Manganın en güzel yanı da bütün konular bir sonuca varıyor, merak edilen her şey açıklanıyor ve aklımızda soru işaretleri kalmıyor. Ve bunları harika bir şekilde yapıyor.

Ne yalan söyliyim, erkeklerden ziyade, güçlü kadın savaşçıların hikayesini izlemek/okumak bana daha çekici geliyor ve daha çok tatmin ediyor, belki de bu çok nadir gördüğümüz bir şey olduğu içindir. Claymore savaşçıları ise bu tatminlik duygusunu en iyi yaşatanlardan.

Claymore dediğim gibi benim en sevdiğim yapımlardan biridir ama animesinin bu kadar eksik uyarlanmış olması çok üzücü ve çok yazık. Birçok kişi mangaları okumuyor ve sadece animeleri izliyor, bu yüzden de Claymore'un hak ettiği değeri görmediğini fark ettim. Animenin de ayrı bir havası ve güzelliği var ama mangası bambaşka bir seviye. Siz siz olun kesinlikle Claymore'un mangasını okuyun.



 

 

_________________________

Kaynak: anime-inceleme.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...