17 Haziran 2023 Cumartesi

Fullmetal Alchemist + Fullmetal Alchemist: Brotherhood



Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Dram, Fantastik, Büyü, Askeri, Shounen
 



Fullmetal Alchemist
Bölüm: 51
Yıl: 2003 - 2004
 


 
Fullmetal Alchemist: Brotherhood
Bölüm: 64
Yıl: 2009 - 2010
 
 








+ Movieler:
  • Fullmetal Alchemist: The Conqueror of Shamballa (2005)
  • Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos (2011)
 
 
+ Special Bölümler:
  • Fullmetal Alchemist: Brotherhood - 4-Koma Theater - 16 Bölüm (2009 - 2010)
  • Fullmetal Alchemist: Brotherhood Specials - 4 Bölüm (2009 - 2010)
 
 
Konusu:
 
Fullmetal Alchemist:
Fullmetal Alchemist, alternatif bir dünyada ve 1900’lü yılların başında geçiyor. Bu dünyada bilimden ziyade simya oldukça gelişmiştir ve kendilerine simyacı adı verilen insanlar belirli malzemelerden belirli şeyler yaratabilmektedir. Mesela tahta parçaları kullanılarak bir radyo oluşturulabilir veya aynı şekilde bir radyo odun parçalarına dönüştürülebilmektedir. Fakat simya yapabilmek için belirli kurallar ve yasaklar vardır. Öncelikle simya yapabilmek için simya çemberine ihtiyaç duyulmaktadır. Çemberi bir yere çizip, simya için gerekli malzemeleri bu çemberin içine koymanız gerekir. Yapmak istediğiniz şeye eş değer oranda bir şey sunmanız gerekir. Aksi taktirde simya işe yaramaz. Simyadaki en önemli kural ise budur, yani eşit takastır. Yani simya gerçekleştirirken elde etmek istediğiniz şeye karşılık simya çemberine aynı değerde bir karşılığını koymanız gerekmektedir. Ayrıca simyada herhangi bir nesne altına dönüştürülememektedir. Son olarak en büyük kural ve yasaklardan birisi de insan simyasıdır. Ölen bir insan asla geri getirilmemelidir, çünkü bir insan ruhu ile takas edilebilecek eşit değerde bir şey bulunmamaktadır. Eğer bir simyacı ölen bir insanı geri getirmeye çalışırsa ortaya kendi ölümü, hatta daha kötü şeyler çıkabilmektedir. Fullmetal Alchemist de simyanın bol kullanıldığı bu dünyada geçmektedir ve bizlere Edward ile Alphonse Elric kardeşlerin macerasını anlatmaktadır.
 
“İnsan bir şeyleri feda etmeden hiçbir şey elde edemez. Bir şeyi elde etmek istiyorsan karşılığında ona eşit değerde bir şey sunmalısın. Bu, simyanın temel prensibi olan, eşit takas ilkesidir.”
 
Edward ve küçük kardeşi Alphonse Elric, Resembol adında küçük ama şirin bir köy kasabasında yaşamaktadırlar. Babaları Hohenheim onları çok küçük bir yaşta terk etmiştir ve ondan bir daha asla haber alınamamıştır. Birkaç sene sonra ise, Edward 10, kardeşi Alphonse 9 yaşında iken anneleri Trisha Elric amansız bir hastalık yüzünden vefat eder. Edward bu durumu içine sindiremez ve simya kullanarak annesini geri getirmek ister. Bu teorik olarak mümkün olsa da daha önce hiç kimse bunu başaramamıştır. Edward ve Alphonse yasak olduğunu bildikleri halde annelerini kaybetmenin acısı ile pek umursamazlar ve insan simyasını gerçekleştirirler ama sonuç çok kötü olur. Yarattıkları şey annelerinden ziyade et ve kemikten oluşan iğrenç bir şeydir ve karşılığında takas olarak ödedikleri bedel ise çok ağırdır. Ed bir bacağını, Al ise komple bedenini kaybeder. Edward, Alphonse’un ruhunu son anda tesadüfen bulundukları odada bulunan bir zırha yerleştirmeyi başarır. Bu uğurda da bir kolunu feda eder. Sonuç olarak simya deneyi başarısız geçmiştir ve Edward sol bacağı ile sağ kolunu kaybederken, Alphonse bir zırhta yaşamaya mahkûm olmuştur.
 
“İster bacağımı, ister kolumu, istersen kalbimi al ama bana kardeşimi geri ver. O benim biricik kardeşim”   Edward.
 
Bu başarısızlık bile onların ünlü olmasına yeter. Birkaç gün geçtikten sonra Roy Mustang adında bir ulusal simyacı Elric kardeşleri ziyaret eder. Ulsal simyacılar devlete çalışan, karşılığında orduya binbaşı rütbesi ile atanan, istedikleri hemen hemen her kaynağa erişimi olan simyacılardır. Albay Mustang, Elric kardeşlerin insan simyasını deneyinden haber aldığından ve sadece üstün yetenekli simyacıların böyle bir şeye cesaret edeceğini bildiğinden onlara yaşları tutmamasına rağmen ulusal simyacı olmalarını teklif eder. Sol bacağına ve sağ koluna “automail” adı verilen robot kol ve bacak takılan Edward, eğer askeriye altına girerse devletin sağladığı kaynak ile simya hakkında daha çok bilgiye ulaşıp kardeşi ile beraber bedenlerini geri kazanabilme ihtimalini düşünerek kendi deyimi ile “askeriyenin köpeği” olmayı kabul eder. Nitekim Edward ve Alphonse, Felsefe taşı adı verilen ve bununla takas olmadan çok büyük simyalar gerçekleştirilebildiği söylenen efsanenin peşine düşer ve aksiyon dolu bir macera böylelikle başlamış olur.
 
Not: Yaklaşık 105 dakikalık uzun metraj bir anime filmi olan “Conquerer of Shambala” Fullmetal Alchemist’in 52. bölüm yerine geçer.
 
 
Fullmetal Alchemist: Brotherhood:
Fullmetal Alchemist: Brotherhood - ilk serinin alternatif versiyonudur. Orijinal mangaya daha sadık bir hikâyeye sahip olan bir yeniden yapımdır. Yaklaşık 16. ve 17. bölüme kadar ilk seri ile paralel ilerliyor ve bu bölümlerden sonra orijinal mangasına sadık kalarak bambaşka ilerlemeye devam ediyor.

Fullmetal Alchemist ile Fullmetal Alchemist: Brotherhood senaryo aynı ve aynı karakterler etrafında geçse de olan olaylar ve konular bir yerden sonra birbirinden büyük oranda bağımsız bir şekilde işlenmiştir. FMAB'da karşımızda bu sefer farklı karakterler ve akla hayale sığmayacak olaylar mevcut. Eski karakterler çok daha değişik olarak karşımıza çıkıyor ve ilk seride olmayan birbirinden ilginç yeni karakterler Brotherhood’ta mevcut. Atmosfer olarak ise anime ilk serideki gibi güzel bir havaya sahip ve ilk seri ile Brotherhood arasındaki fark senaryonun farklı akışı ve en çok da farklı finali diyebiliriz. 

 

 

Anime tarihinin şüphesiz ki en iyi animelerindendir. Hikaye açısından daha iyisini görmedim. 10 numara hikayeye sahip, baş karakterleri bağrınıza basma hissi uyandıran türden ve çok içleneceğiniz, kalbinizi delip geçen bir anime. Sizi fena etkisi altına alacağı garanti.

 

Konusu gerçek olamayacak kadar abartı olsa da çok başarılı işlenmiş ve senaryo kurgusu olarak da çok iyi. Yaşanan atmosfere göre komik, hüzünlü ve sırf aksiyon dolu bölümler yaşanabiliyor. Karakter bakımından da bir hayli zengin olan seri, bolca entrika ve zekice hazırlanmış planlar ile izleyiciyi anında kendisine bağlıyor. Klasik Shounen animelerinin haricinde bütün olay tek bir ana karakterin etrafında dönmüyor. Her karakterin yeri hikayede ayrı tutulmuş. Bu da izleyiciyi animenin finaline kadar sıkılmadan izlemesine olanak sağlıyor. Her bölüm bir diğerinden farklı ama birbirleri ile bağlantılı, zekice hazırlanmış senaryo çizgisinde ilerliyor.

 

Yazdığım gibi animenin hikayesinin iki farklı anlatılış şekli var, - Fullmetal Alchemist (FMA) ve Fullmetal Alchemist: Brotherhood (FMAB). FMAB ikinci sezon gibi geçse de daha çok ikinci versiyon oluyor. FMAB'un başları FMA'e çok benzer, hatta özet geçilmiş gibi, ama devamı farklı, en önemlisi de finali farklı. Ayrıca karakterlerde de farklılıklar bulunuyor yazdığım gibi .Çoğu kişi heralde mangasına daha sadık kaldığı için sadece FMAB izliyor ve önerenler de direkt sadece FMAB izleyin diyor, ilk versiyonu pas geçiyorlar, sanki sadece FMAB varmış gibi, FMA hiç olmamış gibi. İlk versiyonu biraz görmezden geliniyor ve bu beni rahatsız ediyor açıkçası. Direkt FMAB izle, FMA izlemene gerek yok, değmez, diyen de var, sadece tek sezon FMAB olduğunu sanan ve FMA gibi ilk versiyonun varlığından bihaber olanlar da var. Evet, FMAB daha çok seviliyor ama bence bunun sebebi finalinin FMA kıyasla çok daha tatmin edici olması. Ben de animenin finali konusunda FMAB'in finalinin çok daha iyi olduğunu ve tatmin edici olduğu konusunda herkesle aynı fikirdeyim. Ama ben FMA'deki hikayenin akışını ve anlatılışını, karakterlerin yapısını falan daha çok beğeniyorum. Hikayede bazı gereksiz fazlalıklar olmasına, yani fazla detaya girip uzatılmış kısımlar olmasına rağmen FMA'de detaylar daha iyi anlatılmış, işlenişi daha iyi olmuş diye düşünüyorum. Kesinlikle ilk versiyonu finali yüzünden sevilmiyor, o kadar tepki almış olmalı ki Brotherhood diye başka bir versiyon yapmış olmalılar.

Yani FMAB daha çok sevilebilir, ona bi şey demiyorum ama herkesin sadece FMAB önermesi hoşuma gitmiyor. Bence kesinlikle iki versiyon da izlenmeli.

Kısacası FMA'in işlenişi, FMAB’un finali daha güzeldir. Ve siz siz olun, ilk önce FMA, sonra da FMAB izleyin derim.

Bana göre herkesin ölmeden önce mutlaka izlemesi gereken bir seridir.

 

 

__________________________________

Kaynak: anime-inceleme.com; figurex.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...