27 Haziran 2023 Salı

Guilty Crown


Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu, Süper Güçler, Drama, Romantik, Mecha


Bölüm: 22 + 1 OVA (11,5 bölüm) + 1 Special


Yıl: 2011 - 2012
 
 
Konusu:
2029 yılının noel arifesinde yaşanan bir olay sonucunda Japonya’da tüm hayat ansızın değişmiştir. "Kayıp Noel" adı verilen olayda "Kıyamet Virüsü" Japonya’yı kaosa sürüklemiştir. Bunun üzerine GHQ adlı çok ulustan oluşan bir organizasyon virüs ile beraber Japonya'nın yönetimini kontrolü altına alır. Anime ise 2039 yılında, yani virüsün patlak verip GHQ’nin ülke yönetimine el atmasından 10 sene sonrasında geçiyor.
Ouma Shu her animede olduğu gibi bu animede de 17 yaşında sıradan bir öğrenciyken günün birinde hiç beklemediği bir anda kendisini GHQ ve Undertakers adlı örgütün bir üyesi olan Yuzuriha Inori'nin savaşının ortasında bulur. Undertakers adlı örgüt GHQ ve yönetimden memnun olmayan, hükümetine karşı gelen, halkına bağımsızlık kazandırmaya çalışan illegal bir örgüttür. Inori, Shu’ya Undertakers’ın lideri Gai’a iletmesi için küçük bir tüp verir, fakat tüp Shu’nun elinde kırılır, içindeki “Void Genome” adlı virüs Shu’ya bulaşır. Bu virüsün sayesinde Shu artık "Kralların Kabiliyeti" olarak bilinen bir güce sahip olur ve insanların içindeki voidleri açığa çıkarıp onları silah gibi kullanabilmektedir. Shu "Undertaker"a üye olur ve hayatı kökten değişir.

 

 

Öncelikle, anime 22 bölümlük tek sezondan oluşuyor ama kendi içinde ikiye bölünmüş durumda, 12. bölümden sonra olaylar biraz daha farklı bir hal alıyor. Yani sanki ikinci sezonmuş gibi küçük bir değişime uğruyor, hikaye evrimleşiyor.

Anime daha ilk bölümden bizi güzel aksiyon sahneleriyle karşılıyor. Türleri arasında mecha da var, Tengen Toppa kadar olmasa da içinde biraz mecha barındıran aksiyon sahneleri de var. Yani başarılı aksiyon sahneleri serinin en güzel yanlarından biri.

Anime genel olarak heyecan dozu yüksek ve sağlam bir senaryoya sahip. Senaryonun ilerleyişi, akış biçimi, anlatılışı, kurgusu gayet sağlam, ve güzel işlenmiş. Gelecek bölümlerde ne olacağını asla tahmin edemiyorsunuz. Sizi şaşırtmayı başarıyor, tam şöyle olacak derken hiç tahmin etmediğiniz yönde ilerliyor. Sizi etki altında bırakmayı çok iyi başarıyor yani.

Animenin en güzel yanlarından bir diğeri de karakterleri. Çeşit çeşit karakter bulunmakta. Sizi en çok şaşkına uğratacak şey de karakterlerin kişilikleri aslında. Karakterlerin ne tamamen iyi ne tamamen kötü olması, yani herkesin kendince haklı olması, denge güzel tutturulmuş.

Ayrıca her ruhtan kişinin karakterine bağlı bir Void çıkması olayı çok güzel. Voidler şekil kazanmış fikirler; insanların kalplerinin cisimleşmiş halleridir. Yani insanların özünüzün somutlaştırılması diyebiliriz aslında. Seride de güçlü ve baskın karakterlerin voidleri kendileri gibi güçlü bir yapıya sahip. Ayrıca bu voidler insanların korkularını da yansıtan bir yapıya sahip. Kişilikler açısından oldukça gerçekçi olmuş. Olaylara ve gelişmelere gerçekçi yaklaşılmış. Karakter gelişimleri ve değişimleri çok iyi yani. Aslında anime insanlığa ve insanların doğasına dair birçok mesaj içeriyor, izlerken fark edersiniz diye düşünüyorum ama yine de bu konuya dikkatinizi vermenizi öneririm. Anime içindeki birçok karakterin uğradığı değişim, önceki ve sonraki hali insanların yapısına dair birçok şeyi sorgulatıyor.

Gelelim müziklerine. Animenin en güzel yanlarından diğeri ise müzikleri. En beğenilen müziklere sahip animelerden birisidir Guilty Crown. Soundtrackler Shingeki no Kyojin ve Ao no Exorcist'in müziklerini hazırlayan Sawano Hiroyuki tarafından oluşturulmuş ve yine çok güzel bir iş çıkarmış ortaya. Alkış.

O kadar övdüm övdüm ama animenin eksik yönleri de var baya, merakımızı gideremeyeceğimiz noktalar da olacak. Saçma ve mantık hatası olan durumlar da var, izlerken fark edebilirsiniz belki ama her yapımda olur öyle şeyler, akıcılığına kapıldığınızda fark etmeyecek değilsiniz ama görmezden gelebilirsiniz en azından.

Ufak hatalar barındırıyor olsa da bir bütün olarak baktığımızda gayet başarılı, yetişkinlere hitap eden, aksiyonu sağlam, kurgusu güzel, hoşça vakit geçirebileceğiniz bir anime.

 

 

_____________________________________

Kaynak: turkanime.net; anime-inceleme.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...