2 Haziran 2023 Cuma

Kuroko no Basket


Tür: Komedi, Okul, Spor, Shounen
 


Sezon 1
Bölüm: 25 + 2 OVA + 1 special
Yıl: 2012
 


Sezon 2
Bölüm: 25 + 1 OVA
Yıl: 2013 - 2014
 


Sezon 3
Bölüm: 25 + 1 OVA
Yıl: 2015
 


+ Special serisi:
  • Kuroko no Basket NG-shuu - 9 bölüm (2012)
 


+ Movieler (2016 - 2017):
  • Kuroko no Basket Movie 1: Winter Cup - Kage to Hikari
  • Kuroko no Basket Movie 2: Winter Cup - Namida no Saki e
  • Kuroko no Basket Movie 3: Winter Cup - Tobira no Mukou
  • Kuroko no Basket Movie 4: Last Game
 
 
Konusu:
Teikou Orta Okulu'nun efsanevi basketbol takımı, bütün takımları yenmesi ve kupaları almasıyla " Mucizevi Nesil" ünvanıyla ün salmıştır. Orta okulun bitmesi ve lisenin başlamasıyla ise takım dağılmış, takımın her bir üyesi farklı liselere gitmiştir.
Bu 5 kişilik yıldız takımında bir de gölge adıyla bilinen ve kimsenin tanımadığı, sadece söylentilerde yer alan bir oyuncu daha vardır. İsmi Kuroko Tetsuya olan bu oyuncu diğerlerinin aksine basketbolda hiç de ünlü olmayan Seirin Lisesi‘ne gitmeyi tercih eder. Mucizevi Nesil‘in oyun tarzından sonra basketboldan nefret eden Kuroko, basketbolun takım oyunu olduğunu ve kazanmaktan çok takım arkadaşlarınla birlikte eğlenmenin esas amaç olduğunu Mucizevi Nesil‘e kanıtlamak için Seirin Basketbol Takımı‘na katılır.
Kuroko Mucizevi Nesil'in üyesi olmasına rağmen oyundaki yeteneksizliğiyle herkesi şaşırtır. Fakat, Kuroko'nun esrarengiz yeteneği onu müthiş bir takım oyuncusu yapmaktadır.
Kendisi gibi takıma yeni katılan Kagami Taiga‘da aradığı takım ruhunu hisseden Kuroko, artık Mucizevi Nesil‘e birlikte meydan okuyacağı takım arkadaşını bulmuştur. Zamanla Seirin Lisesi‘nin diğer takım üyelerinin de çeşitli yetenekleri ortaya çıkınca Kuroko basketbolu yeniden sevmeye başlayacaktır. Geriye sadece “Kuroko’nun Basketbol Tarzını” Mucizevi Nesil‘e kanıtlamak için turnuvalara katılmak kalmıştır. 



 


Kuroko no Basket’in ana teması takım ruhu ve yaptığın şeyi severek yapmak.

Seri tamamen basketbol üzerine kurulu. Araya serpiştirilmiş aşk ya da dostluk hikayeleri pek yok. Yüzde sekseni maçlardan oluşuyor diyebiliriz. Seri, hızlı ve akıcı ilerliyor.

Ana karakterimiz her ne kadar Kuroko olsa da olaylar sadece Kuroko'nun etrafında dönmüyor. Neredeyse her karakteri çok detaylı olmasa da tanıyoruz ve geçmişini görüyoruz. Bazen baktığınızda başrol Kagami gibi hissediyorsunuz ve Kuroko‘nun varlığını unutuyorsunuz. Hatta "bu nasıl Kuroko’nun basketbolu, adam ortalarda yok, bir özelliği de yok" derken o bir anda inanılmaz bir şey yapıp size kendisini fark ettiriyor ve "gerçekten de Kuroko’nun basketbolu” diyorsunuz. Bu yüzden de animenin en farklı özelliği aslında Kuroko. Başrol ama aslında değil gibi. Animeye gerçekten çok orjinal ve farklı bir hava katmış böyle bir karakter. Kuroko olmasaydı, sanırım sıradan liseli gençlere yönelik yapılan animeden farkı kalmazdı. Serinin Kuroko’nun Basketbolu olmasının nedeni, onun karakteri; azmi, çabası, mücadelesi, takım ruhu ve basketbol anlayışı.

Animede klasik karakterlere de rastladığınız gibi çok orjinal karakterlere de rastlıyorsunuz. Animenin en çok eleştirilen noktası ise karakterlerin yeteneklerinin çok uçuk ve abartı olması. Ancak bu bir anime sonuçta, çok basit hareketlerle bu kadar fan toplaması beklenemezdi. İzlerken verdiği heyecan ve ne olacak duygusu bu uçuk yetenekler sayesinde oluyor. İzlerken gerçekten oldukça heyecan verici ve ağzı açık bırakan “yok artık” dedirten sahnelerle karşılaşıyorsunuz. Gerçek hayattan kesitler izlemek istiyorsanız gidip NBA maçları izleyin, hayal dünyası görmek istemiyorsanız eğer anime izlemenizin bir mantığı yok.

Bir diğer konu ise, anime çok fazla Slam Dunk'la kıyaslanıyor ama bence gereksiz, ikisi de basketbol temalı olsa da aynı değil sonuçta. Açıkçası ben Slam Dunk izlemedim henüz, en kısa zamanda izlemek istiyorum tabii, eminim Slam Dunk da çok güzeldir ama Kuroko No Basket'in de kendine has bir güzelliği var.

Seri aslında zorluklarla devam etmiş. Serinin mangakası Slam Dunk hayranları tarafından sürekli tehdit edilmiş. Çoğu zaman bitirilme kararları alınmış hatta bitirilmiş, ancak çok beğenildiği için tehditlere rağmen seriye devam etmişler. Mangaya Extra Game adıyla devam edilmiş ama mangaka çok fazla ölüm tehdidi alınca yeni sayı çıkması oldukça sıkıntılı olmuş.

Ben Kuroko no Basket'i Slam Dunk izlememiş biri olarak yorumlayacağım. Ben seriyi çok beğenmdim, çok eğlenceli ve heyecanlıydı. O dönemler bi de basketbol aşkımın tavan yaptığı dönemlerdi ve daha yeni bir seri olduğu için bunu izlemek istedim, çok da iyi geldi o zaman bana, baya zevk aldım izlerken yani. Eğer basketbol tutkunu iseniz bu seri tam da size göre. Basketbol severlere tam anlamıyla hitap ettiğini söyleyebilirim. İzlerken hissettiğiniz coşkuyu ve sahada olma arzusunu kelimelerle anlatmak çok zor. Basketbol animelerinde Slum Dunk birinci ise Kuroko no Basket kesinlikle ikinci sıradadır. Böylesine heyecanı dorukta olan bir animeyi izlemediyseniz çok şey kaybedersiniz. Ben beğendim ve herkese de öneririm, özellikle aksiyonlu heyecanlı spor sevenler için ^^

 

 

_____________________________________________

Kaynak: turkanime.net; figurex.net; japonsinemasi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...