2 Haziran 2023 Cuma

Shingeki no Kyojin (Attack On Titan)



Tür: Aksiyon, Gizem, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Askeri




Sezon 1
Bölüm: 25 Bölüm + 5 OVA
Yıl: 2013
 
Sezon 2
Bölüm: 12 Bölüm
Yıl: 2017
 
Sezon 3 (Part 1)
Bölüm: 12 Bölüm
Yıl: 2018
 
Sezon 3 (Part 2)
Bölüm: 10 Bölüm
Yıl: 2019
 
Sezon 4: The Final Season (Part 1)
Bölüm: 16
Yıl: 2020

Sezon 4: The Final Season (Part 2)
Bölüm: 12
Yıl: 2022

Sezon 4: The Final Season (Part 3)
Bölüm: 2 (1 ve 1 buçuk saatlik)
                                                                                                Yıl: 2023

 



+ Special seriler:
  • Shingeki no Kyojin Picture Drama - 9 bölüm (2013)
  • Shingeki! Kyojin Chuugakkou - 12 bölüm (2015)
 
+ Movieler:
  • Shingeki no Kyojin Movie 1: Guren no Yumiya (2014)
  • Shingeki no Kyojin Movie 2: Jiyuu no Tsubasa (2015)
 
+ OVA serisi:
  • Shingeki no Kyojin: Lost Girls - 3 bölüm (2017) 



Konusu:

Hikayemiz 850li yıllarda geçiyor, bu zamanlarda insanların korkulu düşmanı devler var. Devlerin zekaları yoktur, insanları yerler ve en kötüsü de bunu karınlarını doyurmak için değil de zevk için yapan varlıklardır.

Yani, yüzyıllar önce insanlık, nereden geldikleri bilinmeyen devler tarafından saldırılara uğrayarak yok olmanın eşiğine gelmiştir. Az sayıdaki insan, en uzun devlerden bile yüksek (50 metre yüksekliğinde) duvarlar inşa ederek çevreledikleri bir alana kendilerini kapatarak hayatta kalmıştır. İnsanlar bu duvarların içinde yaşıyorlar, dışarı çıkamıyorlar, çıktıkları an devlere yem olurlar. İnsanlığın bu ürkütücü derecedeki varlıklara karşı en büyük savunması olan duvarlar üç kademeden oluşuyor, Wall Maria, Wall Rose ve Wall Sina. En dış duvarın içinde (Wall Maria) köy halkı, ikinci kademede (Wall Rose) orta halli halk, ve en iç duvardaysa (Wall Sina) elit kesim mevcut. Yani içeriye girdikçe entrikalar, alavereler ve dalavereler coşuyor da coşuyor. Bu kadar aksiyonun içinde hikayenin dağılmadan anlatılabilmesi ise ayrı bir artı.




Bu arada tüm insanlık büyük oranda askeri sisteme yatırım yapmaktadır. Surlarda gözcülük yapıp şehirleri koruyan “Garnizon”, duvarın dışına çıkarak devleri araştıran “Keşif Birliği” ve kralın emrinde olup Wall Sina içerisinde kalan elit bölümünün düzeni sağlayan “Askeri İnzibat” olmak üzere üçe ayrılan askeri yapısıyla insanlık savunmasını sistemleştirir. Bu şekilde yaklaşık 100 yıl geçer, günümüze gelindiğinde 100 yıldır hiç dev görülmemiştir.

Bir gün devasa duvarlardan daha büyük bir dev belirerek duvarı yıkar. Böylece devler insanlara tekrar saldırmaya başlar. İnsanlık tekrar yok olmanın eşiğinde midir? Yoksa bu sefer insanlığın bir umut ışığı mı vardır?

 


 



Başta söylemem gerekirse, bana göre anime tarihinin insanlar üzerinde en çok etki bırakan hikayesi. Bu kadar dolu dolu, bu kadar duygu dolu başka bir yapım görmedim bilmiyorum. Bu animede yaşanan o kadar çok şey var ki, son sezonu izlediğinizde sağlıklı kalabilirseniz helal olsun. Duygu durumunuz baya zedeleniyor. Animeyi izlerkenki zaman diliminde sürekli aklınızda o var zaten, tamamen bitirdiğinizde ise bi süre kendinize gelemiyorsunuz, aslında her sezon her bölüm sonu kendinize gelmek zaman alıyor ama tamamladığınızda içinizde oluşanlar kısa sürede iyileşecek derecede değil. Ama yine de bu animeyi izlemek sizi değiştirecek, düşünce yapınızı, hayata bakış açınızı, bazı şeylere yaklaşımınızı. Size çok önemli şeyler katacağına eminim. Basit bir devlerle insanlar arasında savaş hikayesi deyip geçmeyin. Evet devler var, ilginizi pek çekmeyebilir ama bu kadar basit gibi görünen bir konusu olması sizi şaşırtmasın ve beklentilerinizi o kadar da düşürmesin. 



Hayatta kalma mücadelesi teması hiç bu kadar gerçekçi ve detaylı bir şekilde gözler önüne serilmemişti. İzlerken insanların devlere karşı ne kadar çaresiz ve güçsüz olduklarına tanık oluyorsunuz. Bu çaresizlik hissi her bölümde git gide abartılarak gözümüze sokuluyor. “Nasıl olacak, artık daha iç karartıcı bir hal alamaz durum?” derken tünelin sonundaki ışığı görüyoruz ancak bu ışık bile uzun süreli olmuyor. Animenin işlenişi o kadar güzel, o kadar etkileyici ki insanı fazlasıyla içine çekiyor. Mükemmel aksiyon sahneleri var, bu konuda fazlasıyla başarılı. Ayrıca gösterilen açıların, efsane efektlerin, karakterlerin ifadelerinin, tavırlarının, ses tonlarındaki duyguların çok güzel ve gerçekçi olmasının büyük bir etkisi var, izlerken tüm o duyguları hissetmenizde yardımcı oluyor. Aksiyon ve olaylar bir an olsun durmuyor, oturup bi nefes almanıza izin vermiyor. İlk bölümler çok heyecanlı başlıyor, ondan sonra biraz durgunlaşsa da daha sonrasında yine fırtına koparıyor, bu yüzden hemen pes etmeyin, dayanın, diğer sezonlarda ise çok daha iyi oluyor. Hikaye ilerledikçe derinleşiyor.

Bu animede her an her şey olabilir, ve olan şeyler de olduğu gibi olmayabilir. Kısaca olacak şeyleri tahmin etmek çok zor, tahminlerde bulunabilseniz bile yine sizi sonunda şaşırtıyor her zaman, tahmin edebileceğinizin dışında şeyler oluyor. Büyük derecede şaşırtmayı başarıyor. Bana sorarsanız bu animenin diğer olayı ters köşeler, bu konuda her zaman bunun hakkını veriyor en ufak şeylerde bile. Bu yüzden bu animeyi izlemenin en büyük püf noktası spoiler yememek. Tabii bu zamanda hiç spoiler yememek imkansız, özellikle de bu kadar popüler ve sevilen bir anime söz konusuysa ama siz yine de elinizden geldiğince spoiler yemekten kaçının. Birkaç spoiler yemiş olsanız bile animenin içinde şaşırılacak olaylar 1-2 tane değil ama yine de spoiler yemeden izlendiğinde verdiği keyif arşa çıkıyor. Bu yüzden izlerken özellikle karakterleri internette aratmamanızı, hatta genel olarak anime hakkında hiçbir şey aratmamanızı ve yorumları okumamanızı tavsiye ederim.

İzlerken dikkat edin kendinizi sıkmaktan kaslarınız ağrıyabilir, elleriniz ter su içinde kalabilir. Bir uyarı daha yapmak gerek, kopan kollar, bacaklar, kafalar havada uçuşacak, bolca kan ve vahşet var, buna hazırlıklı olun derim. Eeee öyle kocaman korkunç yaratıklarla savaşmak kolay değil sonuçta. Ama her ne kadar iğrenç görüntüler olsa da kesinlikle izlenmeye değer, animenin içinde çok güzel mesajlar da var. Ayrıca başka bir uyarı daha yapmak gerekirse, her karaktere hemen bağlanmayın, çünkü burda kim ölüyor, ne zaman ölüyor hiç belli değil, buna kesin bir şey olmaz dediğiniz bile bir bakmışsın birkaç saniye içinde tahtalı köyü boylamış, bu yüzden karakterlere bağlanıp da sonradan çok ağlamayın diye uyarmak istedim, ha ağlamak istiyorsanız o size kalmış ^^;;; Gerçi her ne kadar böyle desem de fevkaladenin fevkinde karakterler var ve bağlanmadan yapamıyorsun ve sonunda her şekilde ağlamış oluyorsun. Seveceğiniz hayranı olacağınız çok karakter var, spoiler olmasın diye çok söz etmeyeceğim ama bunlardan bir tanesinden bahsetmezsem olmaz yapamam. Mesela ilk başta Levi Ackerman'ın köpeği olacaksınız! Yan karakter olmasına rağmen, çok sahne almamasına rağmen, çok ön planda tutulmamasına rağmen bir karakter anca bu kadar efsane olabilirdi. En sevilen anime karakterleri listesinde bütün o ön plandaki baş karakterlerle yarışıyor, siz düşünün yani. Bi de boyu da uzun olsaydı ne olurdu düşünemiyorum bile. Mangaka yine bizi düşünmüş, kalpten gitmemizi engellemiş biraz da. Aslında boyunun kısa olmasının da bir sebebi var. Levi her şeyiyle herkesi kendisine hayran bırakan bir karakter. Çok da anlatmaya gerek yok, izleyin anlarsınız. Dünya üzerinde hiçbir dilde Levi'ı hatta genel olarak bu animeyi anlatacak kadar yeterli sözlerin olduğuna inanmıyorum.

Çok abarttığım için beklentinizi fazla yükseltebilirsiniz ama... fark etmez, tüm beklentilerinizi fazlasıyla karsılayacağına eminim ^^

 

Ben normalde popüler yapımları sevmem, çok konuşulması, çok büyütülmesi, çok kişinin ilgi odağı olması tadını kaçırıyor ve ister istemez bi yerden sonra bozuyor ama SNK hiç bozmadan yoluna devam ettiği için, hatta her bölümde her sezonda üstüne fazlasını kattığı için tebrik ederim valla beni bile soğutamadı kendinden, hatta her adımda beni kendine daha da hayran bıraktı.


İçinizi bolca heyecanla, korkuyla, endişeyle, hüzünle, umutla, bazen de mutlulukla, arzuyla doldurmak isterseniz, beyin fırtınası yaşamak isterseniz, ters köşeleri seviyorsanız kesinlikle izlemelisiniz. Bunlara ilgi duymuyorsanız bile izleyin, çünkü bitirdikten sonra ilgi duymaya başlarsınız zaten.

Ha bi de izlerken mangaka Isayama'ya çok küfürler edeceğinize eminim. Haklısınız! O küfürü edin, ben arkanızdayım!

 

Shingeki no Kyojin izlememek pişmanlıktır! İzleyin, izlettirin!

 

Ve son olarak...

 

Shinzou wo sasageyo!

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...