22 Haziran 2023 Perşembe

Soul Eater


Tür: Aksiyon, Fantastik, Komedi, Doğaüstü Güçler, Shounen
 
1. Sezon
Bölüm: 51
Yıl: 2008 - 2009
 
2. Sezon (Soul Eater NOT!)
Bölüm: 12
Yıl: 2014
 
 
Konusu:
Animemiz genel olarak Ölüm Şehri‘nde Shinigami Teknik Okulu isimli silah teknisyenleri yetiştiren bir okulda geçiyor. Bu okulun başında ise Shinigami(Ölüm Tanrısı) bulunuyor. İsminin şinigami olduğuna bakmayın kendisi oldukça sıcakkanlı bir varlık. Bu okuldaki öğrencilerin herbiri birer teknisyendir ve hepsinin birer silahı vardır. Silahlar da aslında tıpkı teknisyenler gibi birer insandır, ancak savaş esnasında silaha dönüşebilme yeteneğine sahiplerdir. Okulun asıl amacı insan ruhlarının Kishin Yumurtası‘na dönüşmesini engellemek ve dönüşüm geçirenleri yok etmek. Teknisyenlerin amacı 99 kishin ruhu(kötü ruh) ve 1 cadı ruhu toplamaktır. Bunu başaran teknisyenin silahı bir "Death Scythe"a (Ölüm Tırpanı) dönüşecektir. Ölüm tırpanı en güçlü silah olup Shinigami tarafından kullanılabilmektedir. Ve böylece teknisyenlerin de güçlü birer savaşçı olması sağlanarak kötü güçlere karşı güç kazanmış olurlar. Ancak bu ruhları toplamak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu sırada karşılarına çıkan düşmanlar da işlerini kesinlikle kolaylaştırmayacaktır.

 

 

Not: Soul Eater'ın iki versiyonu bulunmaktaydı: Pazartesi günleri yayınlanan normal versiyonu ve Perşembe geceleri yayınlanan "Late Show" versiyonu. "Late Show" versiyonunda bölüm aralarında ve gelecek bölümlerin öngösteriminde bazı ekstra sahneler eklenmişti ancak serinin ana bölümü normal versiyona göre hiçbir farklılık içermiyordu. Seri, 30 Eylül 2010'dan itibaren yeni açılış ve kapanış parçalarıyla, Soul Eater: Repeat Show adı altında TV Tokyo tarafından tekrar yayınlandı.


 


 
Ayrıca serinin 2014 yılında Soul Eater NOT! adında 12 bölümlük bir yan serisi de yayınlanmıştır.
 
Soul Eater NOT!
"Soul Eater" animesinin yan hikayesi olup Tsugumi Harudori ve onun iki "Usta" arkadaşı, Meme Tatane ve Anya Hepburn adlı karakterlerin hikayelerini anlatmaktadır. Bu üç karakter Shibusen'de NOT( Kolay Yenilen Hedef) adlı sınıfta, kendi güçlerini kontrol etmek ve normal yaşamlarını sorunsuz şekilde sürdürebilmek için okurken, diğer yandan EAT (Özel Yetenekler) sınıfındakilerin karşısında zorlu mücadeleler verirler. 

 

 



Ana karakterlerimiz Maka Albarn, Black Star ve Death The Kid olmak üzere üç tanedir. Tabi bir de bunların silahları var. Maka'nın silahı Soul, Black Star'ın silahı Tsubaki ve Kid'in silahları Elizabeth ve Patricia da yan karakterlerimiz. Savaş sırasında ruh dalga boylarını eşitleyebilen partnerler daha fazla güçlü oluyorlar. Hepsinin amacı aynı, yani silahlarını ölüm tırpanına dönüştürebilmek.

Serinin asıl konusu kishin ruhlarını toplamak olmasına rağmen ilerleyen bölümlerde bu konu tamamen değişiyor. Öyle ki, bir süre sonra kimsenin bu kishin ruhu toplama olayıyla ilgilendiği olmuyor. Toplamak dediğime bakmayın siz, aslında yendikleri kişilerin ruhlarını yiyiyorlar. Bu şekilde 99 kishin ruhu ve 1 cadı ruhu yiyen silah ölüm tırpanına dönüşüyor. Ölüm tırpanlarının sayısı oldukça az ve en ufak bir hatada en baştan ruhları toplamak zorunda kalıyorlar. Aslında seri bundan çok farklı bir şekilde gelişiyor. Serinin ortalarına doğru asıl konu ortaya çıkıyor. Ama spoiler olacağı için ve heyecanı kaçmasın diye bundan bahsetmicem.

Animenin ilk 15 bölümü falan çok riskli, yani her an izlemekten vazgeçebilirsiniz ama size tavsiyem izlemeye devam edin, çünkü ilerleyen bölümlerde konu daha da ilginçleşiyor.

Senaryo dolu dolu yazılmış ve dolu dolu yaşıyorsunuz olayı, bölümlerin nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Çok hızlı bir şekilde akıp gidiyor bölümler. Komedi olsun, aksiyon olsun akıp gidiyor. Harika komedi sahneleri var, gülmeniz garanti yani. Ayrıca sıradan shounen animelerdeki tek esas oğlanlı adam dövmece yok seride (3 karaktere paylaştırılmış).

Animenin ilk üç bölümünde anakarakterler tanıtılıyor. İlk bölümde Maka ve Soul, ikinci bölümde Black Star ve Tsubaki ve üçüncü bölümde de Kid ile partnerleri kısaca Liz ve Patty'nin maceralarına tanık oluyoruz. Bu şekilde karakterleri tanımış oluyoruz.

Animenin güzel yanlarından biri; çizimleri son derece iyi ve özgün. Özellikle savaş sahneleri çok güzel aktarılmış. Mükemmel aksiyon sahnelerine sahip. Çizimlerin kalitesiyle farkını gösteriyor. Animenin EN güzel yanı ise çok garip kişiliklere sahip karakterleridir bence. Hem hayran bırakan hem gülmekten öldüren, birbirinden ilginç, orjinal ve eğlenceli karakterlere sahip.

Karakter tasarımları özellikle çok başarılı olan animede her karakterin kendine özgü bir davranış biçimi var ve kısa sürede karakterlere alışabiliyorsunuz. Kısaca tanımlamak gerekirse;




Maka, hırslı ve başarılı bir öğrenci olmasına rağmen yeteri kadar güçlü biri değildir ve bu yüzden zaman zaman kendi hırsının kurbanı oluyor. Ve arkadaşları için her şeyi göze alabilecek bir kızdır.







Black Star, tamamıyla havalı ve kendini beğenmiş bir karakter. İlk başlarda kendisine uyuz olabilirsiniz ancak zamanla artık kişiliğini benimsiyorsunuz. Ayrıca ütopik bir isteği var. "Tanrıdan daha üstün olmak?".




Death The Kid, kesinlikle izlediğim animeler içinde en orjinal olanlarından biri. Kendisi simetri hastasıdır ve bu hastalığı savaşlarda başına bela olmaktadır. Partner olarak iki kızkardeşe sahip olan Kid özellikle savaş öncesi poz verirken simetriye dikkat eder ve tabiki savaş esnasında da simetriyi bozacak herhangi bir şey olursa tamamen kontrolden çıkar. Sırf bu simetri takıntısı yüzünden iki silaha sahip, tabi bunlar kardeş olan Liz ve Patty ama Kid'in şansına bu iki kızkardeş birbirinden çok farklı, her konuda, yani hiçbir şekilde simetrik değiller ^o^;; bu da bizim oğlanı mahvediyor tabii :D Kid'in başka bir özelliği de Shinigami'nin oğlu olmasıdır. Yani kendisi aslında bir Shinigami‘dir ama Black Star ve Maka‘yı zor bir durumda görünce gaza gelip okula kaydolur.



Silahlara gelince;





Soul, animenin ismini aldığı kişi olmasına rağmen seride çokta öne çıkan bir karakter değildir. Piyano çalmayı sever ve sık sık "cool" kelimesini kullanır.







Tsubasaki, sessiz bir kişiliğe sahiptir. Son derece güçlü bir silahtır. Birden fazla silaha dönüşebildiğini biliyoruz. Black Star'ın silahı olmak gerçekten de takdir edilmeli, çünkü 24 saat kendini öven bir adamla beraber olmak zor olsa gerek. Ayrıca Tsubasaki son derece güçlü bir suikast silahı olmasına rağmen, Black Star vurdumduymaz bir tip ve bu savaş sırasında sıkıntıya yol açıyor.







Liz, Kid'in iki partnerinden biridir ve karanlık, kasvetli ortamlardan hiç haz etmez ayrıca hayalet hikayelerinden çok korkar. Patty ,Kid'in bir diğer partneridir. Kendisi bildiğiniz saftır. En ummadık yerlerde güler ve garip diye tabir edilebilecek karakterlerdendir.




Anime komik sahnelerde gerçekten güldürüyor. İlk başta sinir bozucu gelen Black Star bir süre sonra tatlı şamatacıya dönüşüyor. Ben Black Star'ın hayranı oldum resmen. Başta süerekli bağırması falan sinir bozucu gelmişti biraz ama sonradan en sevdiğim karaktere dönüştü. Hastası oldum. Onun o enerjisi, şapşallığı, konuşması beni benden aldı, kendini beğenmişliği bile sevimli gelmeye başlıyor bir zaman sonra :D Serinin modunu yükselten bir tip. En sevdiğim diğer karakter ise Death the Kid. Seride en çok hoşuma giden olay simetri hastalığı olan bir karakterin yaratılmış olmasıydı. Black Star'ın salaklıkları ve Kid'in simetri hastalığı sonucu ortaya çıkan espiriler beni en çok güldürenlerdi :D Serinin en büyük artıları Black Star ve Death the Kid'dir, NET! Ha bi de Maka'yı seslendiren seiyuu'dan bahsetmezsem olmaz, sesine bayıldım resmen, özellikle haykırdığı yerlerde, bir insan nasıl o şekilde çığlık atabilir?! Efsane iyi.















Animenin kötü yanları da var tabii. İlk olarak değinmek istediğim, animenin içinden olmasa da, ikinci sezon diye geçen yan hikaye olan Soul Eater NOT bölümleri. İlk sezondan aşırı farklı ve bağımsız, sanki bambaşka bir anime gibi, hiçbir güzel yanını bulamadım. Aşırı kötüydü bence. Hiç yapmasalarmış daha iyi olurmuş.

Başka bir kötü yanı ise mesela luzumsuz karakterler de vardı. Hele Excalibur karakteri rezalet kötüydü bence. Excalibur kısımları aşırı sıkıcıydı, bitsin diye can atıyordum. Komik de değildi, eğlenceli de değildi, animeyi aşağıya çeken bir karakter bana göre.

Animenin en kötü yanı ise finali. Bence hiç tatmin edici olmayan finali yüzünden kötü etkilenmiş bir anime. Finali iyi olsaydı en iyiler arasına net girerdi ama ordan baya kaybediyor. Ama yine de, finali kötü olsa da izlenmeyi hak ediyor bence, en azından sırf şu harika karakterleri için bile izlenir.

Sonuç olarak, bence kesinlikle artıları eksilerinden fazla. Alışılmışın dışında olan tarzıyla, karakterleriyle sıkmadan izletiyor. Gerek kendine has çizimleri, gerekse güzel konusu ile heyecanlı, aksiyonlu ve sıkmayan bir anime ve izlemenizi tavsiye derim. Az dram, bol komedi, bol aksiyon diyenlere ilaç gibi gelecek anime.

 

 

_______________________________________________________________

Kaynak: turkanime.net, tsubasaugur.blogspot.com; figurex.net; otakuturk.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...