8 Temmuz 2023 Cumartesi

Gin no Saji (Silver Spoon)


Tür: Komedi, Okul, Hayattan Kesitler, Shounen
 
Sezon 1
Bölüm: 11
Yıl: 2013
 
Sezon 2
Bölüm: 11
Yıl: 2014
 
 
Konusu:
Gin no Saji, İngilizce adıyla Silver Spoon, kelime anlamı “Gümüş Kaşık” yan anlam olarak “Aileden kalan miras/servet” demek.
Seride olaylar ana karakter Hachiken Yuugo'nun etrafında dönüyor.
Aile sorunları olan Hachiken, ortaokulu bitirdikten sonra, ailesinden uzaklaşmak istediği için evinden uzak ve yurtta kalabileceği bir liseye yazılmak ister. “İyi bir lise” kazanma uğruna yaşadığı aile baskısı onu farklı noktalara sürüklemiştir. Lise sınavında yaşadığı başarısızlık üstüne rehber öğretmeninin yönlendirmesiyle, hiç düşünmeden Oezo Tarım Meslek Lisesi’ne yazılır. Bu okul tarım ve hayvancılık üzerinedir ve öğrencilerinin birçoğu çiftçi çocuklarıdır. Okulda sebze nasıl yetiştirilirden tutun, atların, ineklerin veya tavukların bakımı nasıl yapılır, anatomileri, sağlıklı gıda nasıl üretilir, besinlere konulan ek maddeler, veterinerlik, kısacası tarım ve hayvanlarla ilgili ne varsa onlar öğretilmektedir. Elbette kimya, matematik gibi dersler de vardır ama onlar ikinci plandadır.
Hachiken’in diğer öğrencilere nazaran derslerle arası çok daha iyidir ve okul birinciliğini hedefler. Okula ilk geldiğinde sınıf arkadaşlarının tabiri caizse ahmak olduğunu ve sınavlarda birinci olup iyi bir üniversiteye gidebileceğini düşünen Hachiken, zamanla hayatta her şeyin sınavlarda yüksek not almaktan ibaret olmadığını fark eder. Ayrıca diğer öğrencilerin tarım ve hayvanlar hakkındaki bilgisi kendisini hiçbir şey bilmiyormuş gibi hissetmesine de neden olur. Öte yandan kasabalardaki çiftçi ailelerin çocuklarından oluşan sınıf arkadaşlarının aile işini devam ettirmek gibi bir hedefi var iken, kendisinin bir hedefi olmadığının da farkına varır.
Seri bir yandan çiftçiliğin ve tarım hayatının nasıl olduğunu gözler önüne sererken diğer yandan bu işle uğraşan ailelerin yaşadığı zorluklara ve sıkıntılara da perde aralıyor.
İlk etapta şehirli bir çocuk olan Hachiken buradaki yaşama uyum sağlamakta zorlanır. Aileden kaçış yolu olarak gördüğü bu yatılı okul, ona vizyon katan bir yuva haline gelir. Sahip olacağı dostluklar ve edineceği tecrübeler ona yeni bir yol haritası sağlayacaktır.

 

 

İlk olarak neden illa liseli olmak zorundalar ben onu anlayamıyorum. Bence buraya üniversite daha çok uyardı, hatta izlerken de hep üniversiteliler diye kaptırdım kendimi ama zaman zaman liseli oldularını fark etmem "neden" dedirtti bana hep. Böyle lise mi olur allah aşkına -.- Neden üniversite değil de lise hala sorguluyorum mesela.

Herneyse, bunu bir kenara bırakırsak, diğer animelerle kıyaslayınca konu olarak baya farklı bir seri.

Hayvan sömürüsünün kan dondurucu gerçekliğini tam olarak olmasa da güzel sermişler gözler önüne. Hayvansal gıdaların soframıza gelmeden önce geçilen etaplar gösterilmiş, tabii animede gördüklerimiz kötünün iyisi. Güzel mesajlar veriyorlar iyi hoş da, sonunda yalan ediyorlar o mesajları, ne anladım ben bu işten. Sanki etten başka yiyecek yemek yokmuş gibi... Animede de tam olarak bunu diyor zaten biri. Tarımla uğraşıyorsunuz ulan, ne demek yiyecek başka bir şeyin olmadığından bunu yapmak zorundasın?! Siz ilk insan çağında mı yaşıyorsunuz da hayvan etinden başka yiyecek yemeğiniz yok?! Ekin, buğday, bakliyat, sebze başka gezegende mi yetiştiriliyor?!

Ayrıca karakterimizin yumurtanın nereden çıktığının kafasına yeni dank etmesi beni şaşırttı açıkcası. Hem madem o kadar tiksindin yumurtadan da etten de yemek zorunda değilsin ki -.- Neden bunları yemek gibi bir zorunluluğumuz varmış hissi verilmiş anlamadım. Pilavın üstüne yumurta kırmadan, et yığmadan yiyilmiyormuş gibi davranmaları çok saçma. Pilavı sade de yiyebilirsin, hadi sade yiyemiyorsun diyelim, başka birsürü alternatif var, ilki fasulye (kurufasulye pilavı japonlar nasıl keşfetsin bu kafayla :D), sonra değişik sebzeler, mantarlar vs.

Aslında evet, güzel mesajlar veriyor, ve sonunda bu mesajları yalan ediyorlar dedim ama aslında bunu da bir mesaj olarak algılıyorum nedense. Eti sadece tadı güzel diye tükettiğimiz gerçeğini yüzümüze şiddetli bir şekilde çarpıyor bu anime. Hayvanların sömürülmesinden, onları çok sevmesine rağmen acımasızca kesip etini yiyiyor olmasından bu kadar rahatsız olan, bu kadar üzülen kişi onca sorgulamanın, direnmenin sonunda bir lokma et yedikten sonra lezzetine tapıp her şeyi unutması saçmalığı başka türlü açıklanamaz.

Arkadaşımız bunu sorgularken de etrafındakiler sanki yanlış bir şeymiş gibi "senin yüzünden et yiyemezsek suçlusu sensin" demesi peki?! Yeme amk, zorunda değilsin, bu yanlış bir şey değil. Resmen et yemeyi normalleştirmektir, zorululaştırmaktır bu. Proteinler kimsenin umrunda değil, sadece ama sadece lezzetli geldiği için hayvanları sömürüp etini yiyoruz. Çünkü proteinleri başka besinlerden de alabilirsin ona kalırsa. Ki zaten hayvan etinden elde ettiğimiz protein sadece 4%. Sadece 4%! Sebzeler ve mantarlar yiyerek daha fazlasına bile erişebiliriz, ama öyle sadece domates biberle olacak şey değil tabii, çok daha geniş ve zengin bir alan olduğundan sofranda çeşitlilik gösterdiğin ve bol tuttuğun sürece gerekli her şeyi alabilirsin.

Mesela bir örnek; Shiitake Mantarının bir gramında 0.32-0.65 mg B12 bulunur. Yani 100 gram tüketilmesiyle neredeyse bir aylık B12 ihtiyacı karşılanabilir. 100 gr et ise en fazla bir günlük B12 ihtiyacını karşılayabilir. Ama etin tadı acayip güzel be kanka, naaparsın -.- kendi damak tadımızın zevki için hayvan sömürmek normal olmalı bu yüzden, dimi?!!!!!

Herneyse.

Genel olarak güzel, bilgilendirici bir anime, içinde yararlı bilgiler de var, öğretici bir anime olduğu için hoşuma gitti. Aile sorunları, önyargılar, emekler, fedakarlıklar, sorumluluklar da güzel anlatılmış. Ve ayrıca gerçekçi de. Her zaman her şey mucizelerle sonuçlanmıyor, ha diyince olmuyor her şey, çok hayattan geldi bana. Finalinde yarım kalmışlık hissi var, daha uzun sürebilirmiş hissi var ama devam etseydi olay mucizelere giderdi bence, yani bir yandan da bu final iyi olmuş dedirtti bana. Çünkü mucizelerle bir şekilde bir sonuca varılıp biteceğine belirli bir sonuca varmadan herkesin bir yola girmesi daha hayattan yapıyor animeyi. Herkes gibi onların da hayatı devam ediyor işte.

Ben izlemenizi öneririm. 

 

 

________________________________________

Kaynak: birdizihaber.com; anime-inceleme.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...