8 Temmuz 2023 Cumartesi

Fooly Cooly





Tür: Aksiyon, Komedi, Dram, Mecha, Bilim Kurgu, Sürrealizm
 


Sezon 1
Bölüm: 6
Yıl: 2000 - 2001
 


Sezon 2: FLCL Progressive
Bölüm: 6
Yıl: 2018
 


Sezon 3: FLCL Alternative
Bölüm: 6
Yıl: 2018
 
 





Konusu:
Bu tarz absürt animelerin en zor kısmı da konusunu anlatmaktır, insan nasıl anlatacağını bilemiyor cidden, söylediğin her şey spoiler olabilecek tehlikede, üstelik baya karmaşık bir anime. Özellikle de bu anime nasıl anlatılır hiçbir firkim yok, 3 sezon olduğu için bütün sezonları da kapsayan çok genel bir açıklama yapmaya çalışacağım konusuyla ilgili. Her sezonun konusunu tek tek ve detaylı anlatırsak içinden çıkamayız.
 
Hikaye Haruhara Haruko isimli pembe saçlı manyak bir kadının üzerine kurulu, ancak olaylar farklı kişilerin çevresinde gelişiyor her sezon.
Konusunu ilk sezonu ele alarak anlatırsak...
 
Nandaba Naota kendi halinde babası ve dedesiyle normal bir yaşam sürdüren 12 yaşında bir çocuktur. Naota'nın pek de sıradan olmayan sıradan hayatı, Haruhara Haruko'nun yoldan geçmekte olan Naota'nın kafasına bas gitarı ile vurması ile değişir. Darbenin etkisi ile Naota'nın kafasında içerisinden garip nesne ve varlıkların çıktığı bir şişlik oluşur. Ardından, yalnızca Naota ve ailesini değil aynı zamanda tüm evreni ilgilendiren tuhaf olaylar serisi başlar.
Aynı olay 2. sezonda Hidomi Hibajiri ve 3. sezonda Kana Koumoto karaktereriyle devam ediyor. Her sezon aynı şey mi oluyor diye düşünmeyin, ana konu aynı olsa da her sezon farklı kişiler, farklı hayatlar ve farklı hikayelerle birbirinden farklı 3 anime gibi sanki.
Yetersiz bir konu açıklaması gibi gözükebilir ama ben böyle uygun gördüm. 

 



 Konusu hakkında az çok fikir edindiyseniz anime hakkında biraz konuşalım.

FLCL ne konu olarak ne de karakterler açısından size kesin olarak hiçbir bilgi vermiyor, ilk bakışta ergenliğe girmiş birkaç gencin geçirdiği sorunları anlatıyor gibi görünse de, bölümler ilerledikçe hikaye derinleşiyor, olaylar gelişiyor. "6 bölümlük seride hikaye ne kadar derinleşebilir?" diye düşünebilirsiniz, fakat FLCL'de öyle bir tempo var ki, hikaye öyle bir hızla gelişiyor ki, "vay be" diyor insan. Her sezonda 6 bölüme dünyaları sığdırmışlar. Ancak 100 bölümlük hikayeyi 6 bölüme sığdırmaya çalıştıkları için animeyi takip edebilmeniz oldukça zor olabilir. Animeyi ilk defa izlemeye başladığınızda hiçbir şey anlamıyorsunuz. Sadece sürekli bir şeyler oluyor ve animenin hızına yetişip tarzına alışıp konuyu anlamaya başladığınızda anime bitmiş oluyor. Konusu oldukça karmaşık bir şekilde anlatıldığı için son bölümlerinde anca anlıyorsunuz.  FLCL'de bir sürü sembolizm var ama çoğunu tespit etmek zor. İlk bakışta saçma gereksiz şeyler oluyor gibi gelse de ciddi olarak kaleme alınmış bir anime. Aslında genel bir bakışla sembolik olarak, olgunlaşmayı (cinsel ve mental olarak), sisteme karşı çıkmayı ve birey olmayı anlatan bir hikayesi var diyebiliriz ama görmesi zor. Animenin tek kötü yanı konunun ilk izlemede tam olarak anlaşılamaması, çünkü çok karışık ve gelişen bazı olaylara anlam vermek zor, kesin olan bir şey seriyi anlamak için 1 kez izlemek yetmiyor, ama zaten böyle aşmış bir animeyi bir kere izlemek yetmeyecektir kimseye.

Anime sizi o maceradan bu maceraya sürükleyip duruyor. Aksiyon sahneleri gerçekten çok yaratıcı. İnsan hayal gücünün sınır tanıyamadığını işte o zaman anlıyorsunuz.

FLCL'nin en öne çıkan yanı animasyon kalitesi. özellikle robot savaşları ve çatışma sahnelerindeki akıcılık ve patlamalar göz dolduran, alkış tutturan cinsten. Ayrıca seri boyunca değişik animasyon teknikleri de seyircinin beğenisine sunuluyor, olaya bambaşka bir tat katıyor. Bazen manga tarzına geçilip olaylar kare kare aktarılıyor, bazen iki boyuttan üç boyuta geçilip seyircinin aklı başından alınıyor, bazen de south park stiline geçiyor.

Bu anime tek kelime ile ifade edilemeyeceklerden... ilginç, farklı, komik, eleştirsel, hızlı, aksiyon dolu, az biraz dramatik... kısaca, diğer anime standartlarının çok dışında, hatta kendi sınırlarını belirleyen çılgın bir çalışma FLCL.

 

FLCL bana göre insanların ya çok seveceği ya da hiç sevmeyeceği bir anime. Çünkü şimdiye kadar yapılmış en absürt anime ünvanına sahip.

Bu yüzden absürt şeyler sevmeyenler için çok saçma, gereksiz ve vakit kaybı gibi gelebilir, ama absürt şeylerin hastası olanlar için efsane bir yapım, ki absürtlük sevenler için bile izlemesi zor bir anime olduğunu kabul etmek lazım.

Kafanızı dağıtıp bir süreliğine bu hayattan ışınlanmak istiyor ve kafanızdan çıkan sivilcelerin dev robotlara dönüşmesini bile normal karşılayabileceğinize inanıyorsanız bu anime tam size göre ^^

 

 

__________________________________________________

Kaynak: anime.gen.tr; wordpress.com-rosstallica; eksisozluk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...