4 Haziran 2023 Pazar

Boku dake ga Inai Machi (ERASED)


Tür: Dram, Gizem, Psikolojik, Doğaüstü Güçler, Seinen


Bölüm: 12


Yıl: 2016
 
 
Konusu:
Satoru Fujinuma 29 yaşında, yalnız yaşayan ve pizzacıda çalışmasına rağmen aslında manga yazarı olan, zorlukla geçimini sağlamaya çalışan bir genç. Satoru'nun kendisinin de kontrol edemediği Revival isimli bir zamanda sıçrama gücü var. Gücünün özelliği de genellikle sonucu ölüm olan bir olay/kaza yaşandıktan hemen sonra olay anından çok kısa bir süre önceye sıçrayabiliyor olması. Tabii bunu istemsizce yapıyor. Bu sıçramayı fark ettiğinde ise, olaya/kazaya engel olmaya çalışıyor ve genellikle de bunu başarıyor. Fakat bir gün annesi onu ziyarete geldiğinde Satoru’nun evinde bir cinayete kurban gider ve bir şekilde Satoru cinayet şüphelisi konumuna düşer. Aniden Revival çalışır ve Satoru kendisini, o yıllarda sınıf arkadaşı olan Hinazuki Kayo’nun cinayetini önlemek üzere ilkokul yıllarına dönmüş halde bulur. Artık Kayo’yu kimin öldürdüğünü bulmak ve bunu engellemek zorundadır ancak bu hiç kolay olmaz.

 

 

Anime ilk bakışta daha çok gençlere hitap eden bir anime olarak görülebilir. Özellikle kapak fotoğraflarına baktığınızda üzerinde bulunan iki çocuk resmi böyle düşünmenize sebebiyet verebilir. Lakin animenin içeriği kesinlikle daha çok yetişkin kesime hitap ediyor. Serinin türü seinen olduğu için ciddi meselelere değiniyor. Sonuçta ortada çocuk istismarı, kaçırılma ve cinayet gibi kavramlar bulunmakta. Gizem olarak başlayan seri, ilerleyen bölümlerde aile dramına dönüşüyor. Satoru’nun şahit olduğu olaylar, Kayo’nun başına gelenler, dram yönü ağır hikayeler. Ama yapım bunu abartmadan, olaylara objektif yaklaşarak ve duygu sömürüsünden uzak bir şekilde yapıyor. Üstelik tüm bunlara bir de zamanda geriye gitme olayı eklenince ortaya dikkatlice izlemeniz gereken ilgi çekici bir hikâye çıkıvermiş. Başlangıçta yetişkin birini anlatacakmış gibi görünüyor ama ana karakterin özel gücü yüzünden bir anda çocukluğuna dönüyor ve bundan dolayı da animenin %90’ı çocukların etrafında dönüyor. Anime özellikle gerek aile içi şiddet, gerek çocuk istismarı, önemli toplumsal olaylara değindiğinden dolayı bir ödül almış ve bence fazlasıyla hak ediyor.

Animenin hikayesi sağlam bir zemin üzerine kurulu. Hikayenin ilerleyişi çok ilgi çekici. Her bölüm bir sonrakini merak ettirecek şekilde sona eriyor ve animenin kendisi de zaten sonunda ne olacağını merak ettiren bir havaya sahip. Yaşattığı atmosfer de ekran karşısından sizi gayet güzel etkiliyor. Satoru’nun Kayo’yu ve annesini kurtarma çabası, olayları nasıl değiştirebilirim diye kafa patlatması ve en önemlisi katil kim sorusu izlerken sizi tetikte tutuyor. Gerilim duygusu seyirciyi sürekli tetikte tutuyor ve kendinizi kolayca animenin içinde hissedebiliyorsunuz. Pek çok duyguyu yoğun bir şekilde izleyicisine yaşatabiliyor.

Animenin çizimleri genel itibariyle oldukça başarılı. Atmosferi yansıtma bakımından hikayeyi oldukça iyi tamamlıyor. Yeri geldiğinde kan kullanılmaktan da geri durulmamış. Kısacası günümüz animelerinin bir çoğuna göre daha gerçekçi bir hava hakim. Seslendirmeler de çok başarılı.

Animenin açılış şarkısı olan ASIAN KUNG-FU GENERATION'dan “Re:Re” adlı şarkı efsane güzel bir şey, ki hala bile severek dinliyorum, ömür boyu da dinlerim ^^ favorilerimdendir. Öyle ki uzun sürümünü dinlemenizi mutlaka öneririm.

Boku dake ga Inai Machi konusu ve işleniş bakımından oldukça başarılı bir anime, sürükleyici ve merak uyandırıcı. Senaryo bakımından bir - iki küçük kusuru var ama eğer bir bütün olarak ele alırsak, ortada izlenmesi gereken seyir zevki yüksek hoş bir anime var. Nedenlerin açıklandığı, hiçbir şeyin yarım kalmadığı, noktanın konulduğu tarzda bir anime. Finalde de sizi şaşırtacağına eminim.

 

 

________________________________________________

Kaynak: figurex.net; birdizihaber.com merlininkazani.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...