2 Haziran 2023 Cuma

Elfen Lied

Tür: Aksiyon, Korku, Psikolojik, Doğaüstü Güçler, Dram, Romantik, Seinen, +18


Bölüm: 13 + 1 OVA


Yıl: 2004
 
 
Konusu:
İnsanların bir sonraki evrimi olarak kabul edilen Diclonius'ların en ayırt edici özellikleri başlarındaki iki boynuzdur.
Diclonius'ların yüksek derecede telekinetik güçleri olduğundan, insan ırkına zarar vermemeleri için yakalanıp laboratuarlarda saklanıyorlardır.
Bir gün bir kaza olur ve bir Diclonius geride bir çok insanı katlederek laboratuardan kaçmayı başarır.
Kaçışını tamamlayacağı sırada başından vurulur ve denize düşer. Kaçmayı başaran Diclonius'u iki kuzen kurtarır. Diclonius hafıza kaybı yaşamaktadır ve tek diyebildiği şey Nyuu'dur.
Anime, diğerlerinden farklı oldukları için dışlanan, yalnız olmaya mahkum edilen yeni bir ırkın hikayesini anlatır.

 

 

Elfen Lied, almancadır ve elf şarkısı manasına gelmektedir.

2004’ün en çok ses getiren animelerinden biri olan Elfen Lied dramatik kurgusu ve vahşet içeren sahneleriyle dikkat çekiyor.

Animeyle ilgili bahsedeceğim ilk şey başarılı bir açılış şarkısına sahip olması, açılış şarkısının çok büyüleyici bir havası var. Anime, “Lilium” isimli latince bir şarkıyla başlıyor ve buradaki hüzün tüm sahnelerde hissediliyor. Açılıştaki sanatsal yaklaşımla simgeleştirilmiş görseller ilk kareden itibaren müzik ile birlikte izleyiciye ulaşıyor.

Elfen Lied için kesin olan en büyük şey asla sıradan bir anime değil, masum veya mutlu giden bir hikayesi yok. Felsefik ve distopik bir dünyada geçen bu anime genel olarak karanlık ve hüzünlü bir havaya sahip.

Alt anlamını soracak olursanız, anime Dünya'ya yeni yeni ayak basan bir türü değil, kendinden daha düşük normal insanlar tarafından duyulan korku nedeniyle ırkçılığa uğrayan ve bunun getirdiği acı ve vahşeti olabilecek en hüzünlü yolla anlatmaktadır.

Temelinde “ötekileştirme” ve “ötekileşenin kendine yaşam alanı oluşturmaya çalışması” yatan animenin diğer altmetinlerinde pedofili, hayatın acı gerçekleri, masumiyetin para etmediği, çarpık aile ilişkileri, insan/toplum psikolojisi gibi maddeler var. Kısacası trajedi, hüzün, fantastik korku ve acının bol olduğu, her türlü gerici ve tek gecede izlenildiğinde sarsıntı yaratacak bir seri. Gözlerinizin dolacağı ve kalbinizin hızla atacağı sahneler var. Bazı mantık hatalarının olduğu anime özellikle dramatize ve ağlatma üzerine kurulmuş. Animenin en büyük eksisi çok şeyden bahsetmek isteyip yüzeysel kalması. Havada kalan konular çok fazla. Elfen Lied bizlere muhteşem bir kurgu vaad etmiyor ama yine de etkisi altına almayı çok iyi başarıyor.

Bir  n değil, hem de izleyip algıladıkları kadar basit bir hikayesi yok. 18 yaşından büyüklere tavsiye edilir. Animede genel olarak bolca kan, kopan uzuvlar yer alırken çıplaklık da ön plana çıkıyor. Her bölümde birkaç tane bol kanlı sahnesi var. Ve bu bol kanlı sahnelerin etkileyicilik oranı çok fazla. Bir de bu sahnelerin altına dramatik sahne müzikleri eklenince bu oran bir kat daha artıyor.

Kısacası bolca kesmeli biçmeli, fazlasıyla kanlı bir seri. Sizi ruhsal olarak çöküşe sürükleyebilir, duygusal açıdan baya yoğun, özellikle acı duygusunu baya fazla hissettiriyor. İzlemesi bazı kişiler için rahatsız edici olabilir, manyakça sahneler var, ama yine de güzel, enteresan bir anime. Kaldırabilecekseniz kesinlikle izlenmeli diye düşünüyorum.

 

 

_____________________________________________

Kaynak: turkanime.net; birdizihaber.com; jazetel.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...