2 Haziran 2023 Cuma

Noragami (Stray God)

Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Doğaüstü Güçler, Shounen
 
Sezon 1
Bölüm: 12 : 2 OVA
Yıl: 2014
 
Sezon 2 (Noragami Aragoto)
Bölüm: 13 + 2 OVA
Yıl: 2015
 
 
Konusu:
Noragami evreni Japon Mitolojisi üzerine kurulmuştur. İki farklı diyar vardır: Tanrıların birçoğunun bulunduğu diyar ve insanoğlunun yaşadığı diyar.
Dünya ve öteki dünya arasındaki sınırda 8 milyon tanrı, tanrılara hizmet eden ölü ruh ve yardımcı diğer ruhlar vardır. Dünyada sıkışıp kalmış saf ruhlar dışında ayakashi'ye dönüşmüş kötü ruhlar da bulunuyor. Ayakashiler insanların günahları ve doymaz isteklerinin vücut bulmuş halidir. Hayatında kötülüğe fazlasıyla yer veren insanlar ayakashilerin kaynağıdır desek yanlış olmaz. Ayakashiler normalde diğer diyara geçmesi gerekirken insan diyarında kalan insan ruhlarına zarar verirler. Bu kötü ruhlar genellikle insanların hayatlarını kötü yönde etkiliyor. Ayakashiler'in insanları ele geçirdiği ve başlarına bela açtıkları bu dünyada Tanrıların sorumululuğu ise dünyayı Ayakashiler'den temizlemek ve insanlara yardım etmektir. Tanrıların Ayakashiler'i yok etmek için kullandığı kutsal silahları (Shinki) vardır. Bu silahlar Tanrıların kendi hizmetlerine aldıkları insan ruhlardır.
Tanrıların bir kısmı insan diyarında kendi tapınaklarında yaşamlarını sürdürmektedir. Ana karakterimiz Yato da bir tanrı, fakat pek popüler değil. Yato tapınaksız serseri bir tanrıdır. Ayrıca kutsal silahının görevinden istifa etmesiyle tamamen savunmasız kalmıştır. Küçük çaplı bir felaket tanrısı olan Yato, eşofmanlı, disiplinsiz, alaycı, vurdumduymaz bir tanrıdır, hiçbir takipçisi veya adına yapılmış bir tapınağı bulunmamaktadır. Başıboş Tanrımızın amacı ve hayali para biriktirip kendine bir tapınak inşa ettirebilmek ve saygınlık kazanmaktır, fakat işler istediği gibi gitmez. Daha fazla insanın kendisine tapmasını istese de günlerini 5 yen karşılığında insanların küçük dileklerini yerine getirerek geçirmektedir.
Kadın karakterimiz Hiyori ise bir ortaokul öğrencisidir. Bir gün Yato'yu hızla gelen bir arabadan kurtarmaya çalışırken kazaya kurban gider, ancak ölmediği halde ruhunun bedenini istemsizce terk etmesine engel olamamaktadır, Hiyori iki dünya arasında sıkışıp kalır.
Yato'dan kendisini eski haline getirmesini isteyen Hiyori, bu disiplinsiz tanrı ile ilginç maceralar yaşayacaktır.

 

Noragami, konusunu Japonya’nın milli dini olan Şintoizm’den alan bir diğer anime yapımıdır. Animede Ebisu, Daikoku ve Bishamon gibi; gerçekten Japon kültüründe olan tanrılar bulunmakta.

Hareketli sahneler kendisini izlettiriyor ve komedi unsurları kullanılırken de cıvıtılmamış. Yani her şey yerli yerinde ve olması gerektiği kadar.

Anime eğlenceli bir shounen örneği olsa da yer yer ciddi şeyler de söylüyor. Özellikle Yato’nun geçmişiyle ilgili hikayeler ciddi, ayakashilerin sahneleri karanlık ve zaman zaman da gerilimli olabiliyor. Hikaye akıcı bir şekilde ilerliyor bana göre, bazı soru işaretleri kalsa da keyifli bir şekilde ekran başından kalkmanızı sağlıyor, izlerken sıkmayan bir akışı var bence. Aşırı merak uyandıran türden olmasa da gizemi de var ve heycanı korumasını da başarıyor, bazı zaman gerilim de artıyor. Kısacası genel olarak her şekilde seni içine çekebiliyor.

Karakter tasarımları çok güzel. Karakterleri kendini sevdirecek kadar iyi tanıtılıp yaptıklarını belli mantığa oturtabiliyoruz. Bazıları çok tatlı, bazıları ise aşırı havalı :D ana karakterler dışında, yan karakterler de harika, boş bir karakter yok yani.

Çizimler çok başarılı, sahne-müzik uyumları çok iyi.

Noragami en sevilen serilerden biri, Yato'ya da düşülür ^^.

3. Sezon gelecek diye duymuştum ama hala beklemedeyiz, hem de dört gözle beklemedeyiz, lütfen gelsin, çünkü yarım yamalak bitti. 

 

 

______________________________________________

Kaynak: fantazya.org; birdizihaber.com; animefantastica.com; anime-inceleme.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...