4 Haziran 2023 Pazar

Psycho-Pass


Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu, Polisiye, Psikolojik
 


Sezon 1
Bölüm: 22
Yıl: 2012 - 2013
 


Sezon 2
Bölüm: 11
Yıl: 2014
 


+ Movieler:
- Psycho-Pass The Movie (2015)
- Psycho-Pass: Sinners of the System - 3 bölüm (2019):
  • Case 1 - Crime and Punishment
  • Case 2 - First Guardian
  • Case 3 - Vengeance's Horizon
 


 
Sezon 3
Bölüm: 8
Yıl: 2019
 
+Movie:
- Psycho-Pass 3: First Inspector - 3 bölüm (2020)





Konusu:
Teknolojinin geliştiği yakın gelecekte insanların duygu, arzu, psikolojik eğitim, sosyal rahatsızlıkları gibi tüm ruhsal durumlarını analiz eden, aynı zamanda insanların suç işleme potansiyellerini ve suç işledikleri zaman işledikleri suçun derecesini ölçebilen "Psycho-Pass" adında bir cihaz icat edilmiştir ve toplum düzen ve güvenliğini koruyucu bir yapı olarak insanların hayatına girmiştir.
Bu cihazalara bağlı “Dominators” adında polislerin kullandığı silahlar var. Bu silahlar öyle tetiğe basınca ateş eden tarzda silahlardan değil. Polis dahi olsan herkesi vuramazsın. Bu silahlar Psycho-Pass’lara online olarak bağlı olduğu için sadece suç işleme potansiyeli olan kişilere yöneltildiğinde ateş edebiliyor. Yoksa silah kilitli. Bu silahları herkes kullanamıyor. Yetkisi olmayan biri eline aldığında çalışmıyor. Silahların 2 tane modu var. ilk olarak felç modu. Eğer silahı yönelttiğin kişinin suç işleme potansiyeli düşükse ateş ettiğinde hedefi sadece felç ediyor, yani sadece bir süreliğine etkisiz hale getiriyor. İkinci olarak kesin ölüm. Eğer silahı yönelttiğin kişinin suç işleme potansiyeli yüksekse direkt olarak ölümcül vuruş yapıyor.
Burda insanlar sürekli olarak psikolojisi düzgün bireyler halinde kalmak zorundalar. Psycho-Pass’lerindeki gerginlik artışı çoğalırsa tedavi olmaya yönlendiriliyorlar. Yoksa daha da Psycho-Pass seviyeleri artıp, potansiyel birer suçlu haline gelebilirler.
Baş karakterimiz Akane Tsunemori, zeki, güvenlik okulundan birincilikle mezun olmuş ve özel olarak kurulmuş olan "Unit 1" adlı güvenlik biriminin başına getirilmiştir. Bu birimin özelliği, üst düzey suçlu ve aynı zamanda yetenekli olan, dominators adlı silahlarla kontrol altında tutulan kişilerden oluşuyor olmasıdır. Akane, zaman içinde varoluş amacı veren sisteme karşı varoluşunu sorgulayacaktır.

 


Psycho-Pass psikolojik öğelerin baskın olduğu, aksiyon, bilim-kurgu ve gerilim türünde bir seri. Mükemmel toplumu kurmuş gibi görünse de distopik öğelerin hemen göze çarptığı serinin hikaye örgüsü de çok başarılı. Polisler, suç kat sayısı yüksek kişiyi, sayının yüksekliğine göre geçici süreliğine felç edip tedavi merkezine göndermek ya da öldürme kararını kendileri vermiyor, “Dominators” silahları vasıtasıyla Sibyl Sistemi veriyor. Bu noktada “Dominators” kullananlar birer kukla görevi görüyormuş gibi gelebilir fakat seri bu durumun eksilerini ve artılarını öyle başarılı bir şekilde anlatıyor ki hayran kalmamak imkansız. Animeyi sevmenizi sağlayacak birçok şey var diyebiliriz, en başta da kalitesi.

Sanatsal öğelerle süslenen, felsefik öğelerin sıklıkla kullanıldığı Psycho-Pass daha ilk bölümden itibaren oldukça sarıyor ama biraz kafa da karıştırıyor, izlerken aynı zamanda düşünmeniz gerekiyor. Olayar detaylı bir şekilde işleniyor ve derinlere giriliyor, yani izlerken tamamen animeye odaklanmanızı öneririm ki birçok detayı kaçırmanız pek iyi olmaz.


Sistemin ne olduğu? İnsanların asıl amaçları ve benzeri edebi olayları sorgulamamıza sebep olan aynı zamanda da güzel animasyonları ve fütüristik havası ve yakın gelecekteki olası teknolojileri gösterme şekilleri, her şeyiyle çok başarılı. Görsel olarak Psycho-Pass içeriğine yakışır bir şekilde karşımıza çıkıyor. Abartı mimiklerden, şakalardan eser yok. Ortam daima ciddi, gerektiğinde etraf kanlı, ve karakterler de bu kasvetli ortama uyumlu. Yani çizimler Sybil sistemi ve yarattığı dünyayı güzel yansıtıyor. Karakter açısından bol ve aynı zamanda değişken diyebiliriz, ayrıca sağlam karakterlere sahip. Seslendirmeler için de gayet iyi diyebilirim. Animenin müzikleri de bir hayli kaliteli. Ayrıca aksiyonun bol olduğunu tahmin etmişsinizdir ama belirtmekte fayda var, yüksek bir tempoya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dövüş sahneleri çok başarılı, özellikle de 3. sezonda.

Animenin 3. sezonu 8 bölüm ve her bölüm 45 dk civarı uzunluğunda, yani iki anime bölümü süresinde diyebiliriz. Tabii ondan sonra yayınlanan 3 film de o civarlarda ve hikaye normal sezonun bittiği yerden devam ediyor. Yani burdan bağlamak istediğim konu: Animeyi yayınlanma sırasına göre izlemenizi tavsiye ederim. İlk önce sezonları izleyip sonra filmeri izlemeyin, ya da hiç filmleri izlememezlik yapmayın çünkü filmler orjinal bölümlerdeki olaylarla alakalı ve devamı niteliğinde.

Herneyse. Kısacası Psycho-Pass benim en sevdiğim serilerden biridir. Mantığa uygun bir polisiye hikayesine sahip. Eğer benim gibi polisiye, daha çok yetişkinlere hitap eden bir anime arıyorsanız Psycho-Pass sizlere ilaç gibi gelecektir. Akıcı konusuyla ve işlenişiyle insanı ekrana bağlamakta çok başarılı. Psikojik ve bilim kurgu tarzlarını sevenler kesinlikle izlemeli.

 

 

_______________________

Kaynak: konudeposu.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...