4 Haziran 2023 Pazar

Steins; Gate


Tür: Bilim Kurgu, Gerilim
 

Sezon 1
Bölüm: 24 + 2 OVA
Yıl: 2011
 

Sezon 2 (Steins; Gate 0)
Bölüm: 23 + 1 OVA
Yıl: 2018
 


+ Movieler:
  • Steins;Gate: The Movie − Load Region of Déjà Vu (2013)
 


+ Special serisi:
  • Steins;Gate: Soumei Eichi no Cognitive Computing - 4 bölüm (2014)
 
 



Konusu:
Zamanda yolculuk temasını ele alan Steins;Gate'in ana karakteri, üniversite öğrencisi olan Okabe Rintaro (kendisine hitap etme şekliyle çılgın bilim adamı Hoouhin Kyoma) Akihabara’da laboratuar olarak kullandığı küçük bir dairede yaşayan zeki ama bir o kadar da garip bir bilim adamıdır. Yetenekli bir hacker olan Daru ve çocukluk arkadaşı Mayuri ile “Geleceğin İcatları” adını verdikleri laboratuarda çeşitli icatlar yaparlar, fakat bu arada fark etmeden zaman makinesinin temelini oluşturan geçmişe mesaj gönderme olayını keşfederler. Mikrodalga fırınını geçmişe mesaj göndermeyi başaran bir aygıta dönüştürmeyi başarırlar.
Okabe geçmişe her mesaj gönderişinde dünya çizgisi değişmekte ve dünya akışı farklılaşmaktadır. Lakin bu değişiklikleri fark edebilen bir tek Okabe’dir.
Okabe, şans eseri mi desem kader mi desem yolları ilginç bir şekilde kesişerek laboratuara katılan yeni üyeleri Makise Kurisu ile D-Mail adını verdikleri geçmişe mesaj gönderen icatlarını geliştirerek bir zaman makinesi yapmaya çalışırlar. Öte yandan Daru ve IBM 5100 sayesinde hackledikleri CERN belgelerinden çok önemli veriler elde ederler. Okabe ve ekibi zamanın akışı ile oynamaya başladıkça ortaya istenmeyen sonuçlar çıkmaya başlar ve zaman çizgisini yeniden eski haline bir tek Okabe geri getirebilir.
 
Konusu her ne kadar kurgu olsa da anime içinde yer alan CERN gerçek bir kuruluştur. Türkçesi Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN, İsviçre ile Fransa sınırı arasında yer alan ve parçacık fiziği üzerine araştırmalar yapan devasa bir laboratuardır. CERN 'de zaman yolcuğu üzerinde çalışmalar yapıldığı da bilinmektedir.
 
Ayrıca yine anime içerisinde adı bolca geçen John Titor, 2000'li yıllarda başta "Time Travel Institute" forumu olmak üzere birçok forumda gelecekten geldiğini iddia eden ve söylediğine göre kendisi devlet için çalışan ve zaman yolculuğu projesi için seçilen bir askerdir.
2036 dan gelen John Titor, amacının 1975’e gitmek olduğunu söylüyor. Bunun sebebi ise bir IBM 5100 bulmak. IBM5100 baya eski bir bilgisayar modeli. John Titor’un bunu aramasının nedeni eski yazılımların ayıklama (debug) işleminin sadece bu bilgisayarın içindeki kodlarla yapılabiliyor olmasına dayanıyor.
Gönderdiği yazılar, 2000 - 2037 yılları arasında birçok olaydan bahsetmiştir. John Titor'un yazıları 2001 yılında son bulmuştur ve kim olduğu asla öğrenilememiştir. John Titor'un 2000 yılında gelecekte olacaklar hakkında söylediği birçok şey (örneğin olimpiyatlar olmayacak demişti ama oldu) gerçekleşmemiştir (Burda bir not düşmek istiyorum, 2020'de Korona yüzünden olimpiyatlar ertelendi), lakin IBM 5100 hakkında eski yetkililerden birinin yaptığı açıklamaya göre makinenin gerçekten ayıklama görevi yapabileceği hakkında yorumlar yapmıştır.

 

 

Steins;Gate türleri arasında “en iyilerden biri” olarak ifade ediliyor. Haksız da sayılmazlar. Hatta bana sorarsanız en iyisi.

Animenin ilk bölümleri biraz kafanızı karıştırabilir, fakat sakın endişe etmeyin, çünkü animede hiçbir soru cevapsız kalmıyor ve bölümler ilerledikçe anime çok zevkli bir hal alıyor.

Steins;Gate’in herhangi bir eksisi, yetersizliği yok bana göre. Anime içinde her çeşit olay var. Kurgu sağlam, görsellik sağlam. Üstelik anime kendisini çok iyi izlettiriyor.

D-Mail ve zaman makinesi ile yapılan deneyler, zamana geri sıçramalar, dünyanın değişmesi ve yaşanan kelebek etkileri, Okabe’nin olaylara müdahale etmek istediği için defalarca geçmişe gitmesi gibi birçok ilginç olay yaşanıyor. Konusu basit olsa da, zaman makinesi ve geçmiş - gelecek kavramı animede çok iyi işlenmiş. Atmosfer ve tempo daima yüksek, izlerken sıkılmanıza müsade etmiyor. Bolca düşündürüyor. Sonlara doğru ise anime, izleyiciyi bir yandan çaresizlik içinde kıvrandırırken bir yandan da seçim yapmak zorunda bırakıyor. Okabe’nin hissettiği hemen her şeyi biz de hissediyoruz. İlk bölümlerde olan olayların nedenlerini ve sonuçlarını da görünce tüm taşlar yerine oturmuş oluyor. Yani animede gereksiz bölüm kesinlikle yok.

Ayrıca yukarda yazdığı gibi, animenin en büyük artısı da gerçek hayat ile güçlü bir bağlantısı olmasıdır. John Titor ve CERN gibi isimlere teğet geçen hikayesi yapımı daha da ilginç kılıyor. Bence CERN ve John Titor ile çok iyi harmanlanmış. Steins;Gate’nin içinde dram, gerilim, mizah ne ararsanız var.

Bilimkurgu, zaman makinası diye anlatılınca ciddi bir anime gibi gelebilir ama özellikle ana karakterimiz sayesinde birçok komedi animesinde gülmediğiniz kadar gülmek mümkün. Tabi zaman zaman ağır drama da bağlayabiliyor. Yani olayları mı çözmeye çalışalım? Gözümüzden yaş gelene kadar kahkaha mı atalım? Yoksa bir anda duygulanıp selpağa mı sarılalım? Steins Gate izleyiciye işkence ediyor anlayacağınız, ama bu da büyük bir başarı, insanı o derece içine çekiyor yani.

 

Ben animelere puan vermeyi sevmem, beceremem de, yani iyi değilim bu konuda pek, zaten çok da beğenmemişlik yapmam, her konuya çok takılmam, ama her izlediğim animeyi de zirveye yerleştirmem. Yani genel olarak nötr takılırım ama bu anime için verebileceğim tek puan 10/10. Hatta benden 10/10 alan 3 anime var, Steins;Gate de onlardan biri. Ilk 3ümde yer alıyor. Bu yüzden kesinlikle herkesin izlemesi gerektiğini düşündüğüm, hatta gerekirse izlemeleri için zorladığım nadir animelerden. Zamanda yolculuk konusu herkesin ilgisini çekmeyebilir ama bu anime öyle bir şey ki, her şeyiyle kendisine hayran bırakıyor, yani konusu ilginizi çekmese bile beğeneceğiniz bir seri ^^ 

 

 

_____________________________________

Kaynak: anime-inceleme.com; asialogy.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...