4 Haziran 2023 Pazar

Samurai Champloo


Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Tarihi, Shounen


Bölüm: 26


Yıl: 2004 - 2005
 
 
Konusu:
Samurai Champloo, Fuu adındaki genç bir kızın “ayçiçeği” gibi kokan bir samurayı aramasını konu alıyor. Fuu'nun annesi kötü bir hastalığa yakalanıp yaşamını yitirmiştir, babası ise onları terk etmiş, kimi kimsesi kalmamıştır. Esrarengiz ayçiçeği gibi kokan samurayı aramaya karar veren Fuu'nun nereden başlayacağına dair hiçbir fikri yoktur. En önemli sorunu ise parasızlıktır ve para için çalışması lazımdır. Bir lokantada işe başlar ve yeterli para biriktirince yolculuğa çıkmayı planlar.
Bir gün Mugen ve Jin adında iki gencin bu lokantaya yolu düşer. Jin gezgin bir ronin - gizemli, geleneklere bağlı, terbiyeli ve çok güçlü bir savaşçıdır. Mugen ise Jin’in tam zıttı bir kişiliğe sahiptir. Vahşi, düşüncesiz, argo konuşan, kafasına eseni yapan ve kadın düşkünü bir hayduttur. Bir şekilde bu ikisi kim daha üstün diye görmek için ölümüne bir düelloya girerler ama büyük bir olay çıkardıkları için ikilinin idamına karar verilir fakat ikisi de biraz şansın da yardımı ile Fuu tarafından kurtarılır. Olaylar sırasında Fuu'nun çalıştığı lokantada yangın çıktığı için yok olmuştur, böylelikle artık çalışacak bir yeri de kalmamıştır, bu yuzden ikisiyle bir anlaşma yapar. Anlaşmaya göre Jin ve Mugen birbirleri ile dövüşmeyecek ve Fuu’ya ayçiçeği gibi kokan samurayı bulmasına yardım edecek, daha doğrusu yolculuğunda ona korumalık yapacaklardır. Böylelikle ülkenin bir ucundan diğer ucuna kadar uzanacak olan büyük macera başlamış olur.

 

 

Champloo kelimesi Japon Ryukyu dilinden gelmektedir ve genel anlamı “karışım”dır. Ayrıca Champloo’nun sonuna bunka kelimesi gelirse anlamı “kültür-çeşitliliği” oluyor ve bu anlam eski Japon adalarında çeşitli kültürlerin bir arada yaşamasından geliyor.

 

Konusu güzel ama biraz sıradan gelebilir fakat işleniş tarzı onu oldukça özel bir konuma getiriyor. Samuray Champloo daha önce gördüğünüz samuray hikayelerinden çok farklı. Seriyle samuray hikâyelerine bambaşka bir perspektiften bakıyoruz.

Hikayemiz Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanan Edo döneminde (1603 - 1868) geçiyor. Japonya'nın dünyaya yeni açılmaya başladığı ve dünyanın Japonya'ya açılmaya başladığı dönemde yani.

Seri mizah öğeleri içerse de genellikle ciddiyetini koruyarak ilerliyor. Seride komedi unsuru olsa da dram yönü de hafife alınacak cinsten değil. Animeyi absürt kılan ise komedi unsurları dışında Edo döneminde geçse de günümüze dair pek çok esintiler taşımasıdır. Edo dönemi gibi eski bir çağda geçen bir seriden daha geleneksel bir şeyler bekleriz, değil mi? Samurai Champloo’da durum bundan biraz farklı; Geçmiş zaman ile günümüz popüler kültürünü bir arada harmanlayan ve bunu cıvıtmadan, saçmalamadan, ne çok pişmiş ne çiğ kalmış bir şekilde bize sunmayı başaran bir seri Samurai Champloo. Bu harmanlama içerisinde grafiti yapan ninjalardan beyzbol oynayan samuraylara kadar pek çok ilginçlikle karşılaşıyorsunuz. Tarihi referansları ve ince göndermeleri de oldukça ayarında bir zenginlik katıyor seriye. Tüm bu özelliklerin harmanlanması ile de ortaya son derece orijinal ve eğlencei bir yapım çıkıyor. İşin ilginç yanı, bunlar tarihi kategorisine ekleyebileceğimiz bu animede sırıtmıyor, hatta olması gereken buymuş gibi gayet doğal geliyor bize. Başka bir örnek vermek gerekirse, Mugen’in hareketleri klasik bir samurayın alıştığımız hareketlerinden biraz farklı; daha savruk, daha hareketli, yer yer de breakdance figürleriyle dövüşe bambaşka bir hava katıyor. Bu animede karşılıklı kılıçların çekildiği bir dövüş sahnesinde arkadan hip-hop müzik girebilir mesela. Zaten genel olarak seriye baktığımızda hip-hop esintilerini görmekteyiz.

Müziklerinden bahsetmeden geçilmeyecek nadide animelerden birisi de heralde Samurai Champloo’dur. Serinin fon müzikleri neredeyse tamamen hip-hop kültüründen besleniyor. Evet, Edo döneminde bir samuray hikayesi olduğu için saçma gelmiş olabilir ancak izlerken tam da olması gerektiği gibi işlendiği hissine kapılıyorsunuz. Sanki başka türlü olamazmış gibi, hip-hop sevmeseniz bile hemen alışıyorsunuz. Karakterlerin çizimleri ve hareketleri de (özellikle Mugen) bu atmosferi destekleyici nitelikte zaten. Müzik konusunda değinmek istediğim başka bir nokta daha var, son zamanlarda lofi müzik türü oldukça popüler, bu şarkıların çoğu ya da en popüler olanları hep Samurai Champloo'nun soundtrackleri ama birçok kişi bunu bilmiyor, anime o kadar popüler değilken müzikleri nasıl bu kadar popüler oldu anlamış değilim, üstelik baya eski bir animenin müzikleri. Neyse, bunu bir kenara bırakalım ve devam edelim.

Karakter tasarımları açısından da üst sıralarda tutabileceğimiz yapımlardan birisi Samurai Champloo. Sevilesi, öpülesi, yemeyip de yanında yatılası karakterleri var. Karakterlere hemen alışacağınızı garanti edebilirim. Ancak sanmayın ki bunlar yüzeysel eğlenceli tipler, tam tersi hepsinin bir hikayesi ve derinliği var. Bunlar yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve hikayenin içine ustaca yediriliyor. Mugen serseri ama kaçamadığı acıları var içinde. Jin saygın ve kurallara bağlı ama kaçamadığı kirli geçmişi var. Fuu saf ve temiz ama hedefine ulaşmak için yapmayacağı şey yok. Yani hepsi çok gerçek karakterler. Hepsi özgün ve kendine has stilleri var. Dövüşmelerinden, konuşmalarına, hareketlerine, mimklerine, esprilerine kadar her şeyleri farklı. Ne iyi, ne kötü. Ne akıllı, ne aptal. Her şeyden biraz var içlerinde. 3 ana karakterimiz de birbirinden baya zıt olsalar da birbirini en ince ayrıntısına kadar tamamlıyor. Böyle bir üçlünün her bölüm farklı bir macerasını izlemek çok keyifli oluyor. Her bölüm siz de onlarla üzülüp onlarla kızıyorsunuz, onlarla acıkıp onlarla gülüp eğleniyorsunuz.

Animenin ana hikayesi Fuu'nun ayçiçeği gibi kokan samurayı araması olsa da, bu üç karakterimizin maceralarını izlemek ana hedeften çok daha keyifli bir hale geliyor. Zaten bu animeyi ana konusu için izlemenin hiçbir anlamı yok. Olay örgüsü tamamen işleyişe yatırılmış ve çok da güzel yapılmış. Bölüm bölüm olayların olduğu bir anime. Serinin işlenişinde alakasız gibi görünen bölümlerle karşılaşacaksınız ancak bunlar da bir şekilde hikayeye bağlanıyor. Zaten bağlanmasa bile tüm bölümleri kendi içinde sağlam bir kaliteye sahip. Zaman zaman konu size çizgisinden kayıyor gibi gelebilir, ama bu canınızı sıkmasın. Araya serpiştirilen bu bölümler de konunun kendisi kadar kaliteli.

Görsellik bakımından oldukça kaliteli olan seri ayrıca çok güzel dövüş sahnelerine sahip. Hikayedeki kılıç dövüşlerinin kalitesi ve yaratıcılığı en çok etkileyen unsurlar arasında. Aksiyon sahnelerini tasvir etmek için şahaneden başka bir kelime bulamayacağım.

Animenin finaline gelirsek, bana göre sonu bekleneni veriyor, sade bir finali olsa da ben olması gereken bir son olduğu inancındayım, bu tür sonlar böyle bir işleyişte daha şık duruyor kesinlikle. Zaten onların maceralarını izlemekten yeterince tatmin olacaksınız, bu yüzden finalin sadeliğinin sizi rahatsız edeceğini sanmıyorum, hatta herkesin kabul edeceği bir final diyebiliriz.

Birbirinden ihtişamlı dövüş sahneleri izlemek, ama tüm bu ciddiyetin arasında gülmeyi de ihmal etmeyerek, keyifli bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız bu anime tam size göre. Daha ne denir ki, anlatılmaz yaşanır tarzdan bir seri. Sadece izleyin diyorum. Şiddetle öneriyorum ^^

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

Kaynak: anime-inceleme.com; turkanime.net; sefinsizetavsiyesi.com; japonsinemasi.com; animeoneri.com; animemangatr.com; anime.gen.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...