29 Mayıs 2023 Pazartesi

Anohana

Anohana: The Flower We Saw That Day (Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai)

Tür: Hayattan Kesitler, Dram, Doğaüstü Güçler


Bölüm: 11 + 1 special + 1 Movie


Yıl: 2011
 
 
Konusu:
Jinta Yadomi'nin liderleri olduğu 6 çok yakın çocukluk arkadaşı, gruptan biri olan Meiko Honma(Menma)'nın ölmesiyle dağılır. Jinta, Menma'yı ölmeden önce kırmış fakat özür dileyememiştir. 10 yıl sonrasında herkes farklı bir hayat sürerken Jinta Yadomi de içine kapanık asosyal biri olmuştur.
Menma bir gün fiziken büyümüş fakat çocuk gibi davranan haliyle Jinta'nın karşısında belirir. Menma'yı Jinta'dan başka kimse göremez. Jinta bunun yaşadığı stresli hayattan dolayı oluşan bir halüsinasyon olduğunu düşünür, zamanın geçmesiyle gördüğünün gerçekten Menma’nın hayaleti olduğuna inanır. Menma'nın bir dileği vardır. Kızın tek isteği ne olduğunu bilmediği bir dileğinin bulunup onun gerçekleştirilmesidir. Gerçekleştirildiği esnada Jinta'nın hayatından silinip, öbür dünyaya gidecektir. Menma dileğini gerçekleştirtmeye çalışıyorken, aynı anda yılların geçmesiyle birbirleriyle olan ilişkilerini yok saymaya başlayıp birbirlerinden uzaklaşmış olan eski çocukluk arkadaşlarını bir kez daha bir araya getirmek, tekrardan arkadaş olmalarını sağlamak istiyordur. Son gelişmelerin ardından bir kez daha toplanan grup, Menma’nın ruhunu huzura kavuşturmak adına birlikte hareket etmeye başlar. Zamanın bastırdığı pişmanlık ve acılar tekrardan ortaya çıkarken, hem Menma’ya hem de kendilerine yardım edecek kuvvet ararlar.

 

 

Uzun ve ilginç adıyla "Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai" veya Türkçe adı ile “O Gün Gördüğümüz Çiçeğin Adını Hala Bilmiyoruz”, küçük yaşta en yakın arkadaşlarından birisini kaybeden arkadaş grubunun travmasını anlatıyor ve bu 6 eski çocukluk arkadaşının birbirleriyle olan ilişkilerini konu alıyor.

Atmosfer olarak anime tamamen konuşmalara dayanıyor. Yani öyle aksiyon yanı ve komedi unsurları yok. Dram yönü ağır olan anime ilk bakışta öyle gözükmese de aslında yetişkinlere hitap ediyor diyebiliriz.

Animede özellikle karakterler üzerinde çok iyi durulmuş ve her birinin yaşadıkları çok iyi işlenmiş. Her bir karakterin ayrı ayrı hissettiği suçluluk duygusu ve bu duyguyla başa çıkma yöntemleri bir yana, hikaye Menma’nın öldüğü gün yaşananlar ve günümüzde yaşananlar ile paralel bir şekilde izleyiciye anlatılıyor. 11 bölüm olmasına rağmen karakter derinlikleri çok iyi işlenmiş ve her bir karakterin duygusunun içi doldurulmuş, repliklerine ayrı ayrı anlamlar yüklenmiş. Yani en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş diyebileceğimiz seri duygusal anlamda çok iyi bir iş çıkarmış. Serinin odak noktası her ne kadar Menma’nın dileğiymiş gibi dursa da her karakterin kendisiyle ve birbiriyle yüzleşmesi gerekmekte. Karakterlerin bu duygusal travmalarını abartıya kaçmadan, gerçeklik çizgisinden çıkmadan anlatan serinin en büyük artısı da bu zaten. Farklı kişiliklerdeki bu karakterimiz bize her türlü duygunun sentezlenmiş halindeki diyalogları sunuyor, sahneleri veriyor, duyguları hissettiriyor. Ve finale doğru, karakterlerimizi daha iyi tanıdıkça, yaşadıklarını daha iyi anladıkça ve onlar da kendileriyle yüzleştikçe daha da duygusallaşıyor. O yüzden izlerken yanınızda bir mendil bulundurun derim. Zira finalde gözünüze “bir şey” kaçma olasılığı fazla.

Yaptığı her şeyi mükemmele çok yakın yapıyor Anohana. Duygusal yoğunluğu çok fazla ve ağlatmak istediği anlarda sizi kolayca ağlatıyor. Hele de son iki bölümde öyle güzel tokatlar vuruyor ki bağırarak ağlama isteği uyandırıyor. Bir de animenin bir kapanış şarkısı var ki anlatamam. O şarkı öyle yerlerde giriş yapıyor ki, şarkıyı duyduğunuz anda gözyaşlarınız akmaya başlıyor. Etkisinden uzun süre çıkamıyorsunuz.

Sonuç olarak Anohana dram yönünden oldukça etkileyici bir anime. Gündelik bir dile sahip olan, şiddet içermeyen, aşırıya kaçan cinselliğin olmadığı, tamamen hikaye odaklı, duygularınızı tavan yaptıracak ektileyici müzikleri olan bu animeyi izlemeden geçmeyin bence. Zaten tek solukta izleniyor sonuçta 11 bölümlük bir seri.

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________
Kaynak: turkanime.net; kahramangiller.com; anime-inceleme.com; birdizihaber.com; fanzade.com; memoryhackers.org; mangavadisi.org

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...