15 Haziran 2023 Perşembe

Ansatsu Kyoushitsu (Assassination Classroom)


Tür: Aksiyon, Komedi, Okul, Shounen
 


Sezon 1
Bölüm: 22 + 1 special
Yıl: 2015
 


Sezon 2
Bölüm: 25
Yıl: 2016
 
 


  • Ansatsu Kyoushitsu: Jump Festa Special (2013)
 


  • Ansatsu Kyoushitsu Movie: 365-nichi no Jikan (2016)
 


 
Konusu:
Japonya’daki Kunugigaoka Ortaokulu’nun başarıya dayalı bir eğitim sistemi vardır. A’dan E’ye yani en başarılıdan en başarısıza doğru gider. Bu öğrencilerin üzerinde bir baskı ve korku sistemi oluşturmaktadır, çünkü E sınıfı bütün okul tarafından adeta pislik olarak görülmektedir. Hatta öyle ki, E sınıfı öğrencilerinin okul binaları bile tam olarak okulun içinde değil okul yakınlarında bir ormanlık arazinin içerisindeki bir binada barınıyordur, orası ihtişamlı ana binadan ayrı, eskimiş pis bir binadır. E sınıfındaki öğrenciler kötü notlar, okuldaki diğer öğrencilerle kavga dövüş problemleri gibi bir çok nedenden ötürü E sınıfında okuyorlardır. E sınıfına gidenler diğer sınıfların öğrencileri ve öğretmenleri tarafından da hor görülmelerinin yanı sıra, başarılı öğrenciler “ben de E sınıfına düşersem” diye bir nevi korkuyla derslerine odaklanmaktadır. Olaylar da Kunigigaoka Orta Okulu’nun dersleri en zayıf olanların gittiği 3-E sınıfının etrafında dönüyor.
Bu durumlar yaşanırken bir gün Ay’ın %70’i yok olur. Ahtapotumsu bir yaratık Ay'ı yok etmiştir ve Dünya'yı da 1 yıl sonra yok edeceğini söyler. İnsanlar arasında panik yaşanmasın diye gizli tutulan bu gizemli ahtapotumsu yaratık insanlığa bir şans verir. Varlığını sadece hükumetin bildigi bu yaratık Kunugigaoka Okulunun 3-E sınıfının öğretmeni olmak istediğini söyler ve 1 sene içinde kendisini öldürmek için insanlara şans tanır. Eğer öğrencilerden birisi onu 1 sene içinde öldürebilirse Dünya yok olmayacaktır. Öğrencilere hem normal dersleri öğretecek hem de suikast konusunda yetiştirecektir. Suikastin hedefi ise tabii ki kendisidir. Öğrencilere zarar vermesi ise kesinlikle yasaktır, sadece savunma yapabilir. E sınıfı gibi en düşük seviyeli ve değersiz görülen öğrencilerin gözden çıkarılması devlet adına pek önem teşkil etmez. Başta isteksiz olan öğrenciler yaratığı öldürene verilecek 10 Milyar Yen (100 Milyon Dolar) ödülünü duyunca teklifi kabul ederler. Fakat tahmin edeceğiniz üzere onu öldürmek çok ama çok zordur, çünkü tam 20 Mach hızında hareket edebilmektedir. 1 Mach = 340 metre/saniye olarak hesaplanmış ve buna göre o saniyede 6,8 Km. hızında hareket edebilmektedir. Normal mermiler ise ona etki etmemektedir. Öğrenciler ona öldürülemez öğretmen anlamına gelen Koro-sensei lakabını takar. Acaba sınıfımız Koro Sensei’yi öldürüp mezun olabilecek mi?
Fakat şu da bir gerçektir ki her ne kadar öğrencilerin görevi onu öldürmek olsa da Koro-sensei belki de görebilecekleri en iyi öğretmendir.

 

 

Ansatsu Kyoushitsu ya da ingilizce adıyla Assassination Classroom, ve türkçe adıyla Suikast Sınıfı oldukça değişik bir konuya sahip. Her yerde göremeyeceğiniz bir konu ele alınmış.

İlk sezonu biraz daha durgun gelebilir ama ikinci sezonu harika detayları ve mükemmel animasyon kalitesiyle seviyeyi çok yukarı çekiyor. Bunların yanında senaryonun ve olay akışının da kalitesi yükseliyor ikinci sezonda. Ayrıca ”Bu Koro-Sensei kimdir nedir, nereden gelmiştir?” gibi sorularımız da bu sezonda yanıt buluyor.

Yalnız, başta söylemem gereken önemli bir konu var. Suikast gibi sert ve ciddi bir konusu olmasına kapılmayın pek ve ciddi ve ağır bir animeymiş gibi izlemeye başlamayın, yoksa bu sizi beklediğinizi bulamadığınız için hayal kırıklığına uğratabilir biraz. Suikast gibi çok derin bir konu biraz yüzeysel işlenmiş. Her bölümde biraz biraz öldürme teşebbüsleri olsa da başlarda E sınıfı öğrencilerinin kişisel sorunları ve çözümleri ile başlıyor. 2. sezonda ise işler biraz daha ciddiye biniyor tabii. Ana konu her ne kadar Koro-sensei’yi öldürmek olsa da animede okul/komedi daha çok ön planda. Yani bunu bilerek izlemenizi tavsiye ederim, bu güzel animeyi heba etmenizi istemem. Cünkü animenin Okul- Komedi kısmı gerçekten eğlenceli. Öğrencilerin okula bakış açısı ve öğretmenlerin eğlenceli aktiviteleri oldukça komik. Sımsıcak arkadaşlık ilişkilerine ve ön yargılara dair güzel bir anime. Animenin asıl teması "iyi bir öğretmen nasıl olmalı?". Fakat bu başlıkta tonlarca anime olduğunu var sayarsak mangaka işin içine herkesin dikkatle izleyeceği bir konu olan Suikast konusunu işlemiş. Yani öğretmenini öldürmeye çalışan bir sınıf fikri oldukça orjinal ve ilgi çekici. Bu başlık altında her öğrencinin değerli olduğunu ve doğru şekilde işlendiğinde bir mücevhere dönüşebileceği fikri işlenmiş. Bu fikre tamamen katılıyoruz. Koro Sensei eğlenceli, bilgili, öğretici ve her şeyden çok öğrencilerini düşünen bir öğretmen olarak çıkıyor karşımıza. Verilen mesaj çok güzel. Karakter tasarımları ve özellikleri de harika. Sınıfta her çeşit öğrenci var. Karakterler özellikle iyi seçilmiş ve eğlenceli karakterler. Herkesin kendisini farklılıklarıyla kabul ettiği ve herkesin eğlendiği güzel bir sınıf 3-E sınıfı. 

Ansatsu Kyoushitsu izleyiciye kattıklarıyla da kaliteli bir yapım aynı zamanda.

Serinin hikayesi gayet derin ve anlamlı, tartışmaya açık ve günümüzün asıl problemlerine ışık tutan dobra bir anlatımı var ve bunu yaparken sert bir dil ve ironik bir eleştiri kullanmaktan da kaçınmıyor. Geçmişten bugüne her çeşit sistemin uygulanmasına rağmen modern dünyada bazı ülkeler dışında insanlara verilen eğitimin hiç de kaliteli olmadığı acı ama gerçek. Eğitim alanında o kadar devrim ve iyileştirme yoluna gidilse de ne yazık ki sistem için köle üreten, bireyselliği körelten eğitim sistemi içinde eğitim görmekteyiz. Serinin asıl amacı modern eğitime ve eğitim sistemine karşı yapılan sert bir eleştiri yapmaktır ve bunu kendine has uslubü ile gayet güzel bir şekilde yapmaktadır. Çarpık ve yozlaşmış eğitim sistemini, özellikle Japonya'daki eğitim sistemini yererken ironik bir dil kullanır. Bu uslup insanı hem güldürüyor hem de modern çağın çarpık eğitim sisteminin ne kadar berbat bir hale geldiğini de insanın yüzüne vuruyor. İnsan ilişkilerinin nasıl çıkar ilişkilerine döndüğünü de insana acı bir şekilde anlatırken insanların iki yüzlülüğünü de yüzüne vurmaktan kaçınmıyor. Bu iki yüzlü karakterler hepimiziz. Eğer bir çarpıklığı düzeltip, daha büyük gayelere ön ayak olmak istiyorsak seri bize öncelikle işe kendi içimizde devrim yaparak, at gözlüklerimizi güzelce çıkarıp etrafımızda neler oluyor bitiyor onların önce bir farkına vararak başlamamızı istiyor.

 

Animede anlatılan hikaye asıl bizi ilgilendiriyor. Her bir öğrenci dışlanmış ve toplum tarafından istenmeyen kişilerin içindeki cevherleri nasıl keşfedip topluma kazandırıldığına şahit olduğumuz bir seri bu. İşin asıl ironik tarafı sistem tarafından iyi not almaya zorlanıp hep güzel bir yerlerde okumaya zorlanıyor öğrenciler. Bunu yaparken de olmak istediği kişi olamıyor sistem içinde. Diğer öğrencilere nazaran bu E sınıfı öğrencilerinin her biri birbirinden özel ve kendisine has karakterleri var ve Koro-sensei bu öğrencilerin kendi yolunu bulmasında onlara önderlik ediyor.

Öğrencilik hayatımızda yaşadığımız bir çok yanlışı da bu seride mutlaka göreceğiz ayrıca.

 

Gayet eğitsel bir seridir. İnsanı hem güldüren hem de düşündüren bir seri. Sağlam bir komedi serisi ayrıca.

Kesinlikle izlemeniz gereken animeler arasında olmalı bence. Dramı, aksiyonu, komedisi ve kurgu boşlukları olmaması ile kendine hayran bırakan animelerdendir. İlgiç karakter ve olay örgüsü ile izleyiciyi kendisine bağlayan bir seri. Ayırdığınız vakte değeceğinden emin olabilirsiniz.

 

 

__________________________________________________________________

Kaynak: anime-inceleme.com; fantazya.org; oagtr.com; figurex.net + ekşi sözluk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...