5 Haziran 2023 Pazartesi

Deadman Wonderland


Tür: Aksiyon, Korku, Bilim Kurgu, Shounen, Doğaüstü Güçler


Bölüm: 12 + 1 OVA


Yıl: 2011
 
 
Konusu:
10 yıl önce yaşanan büyük bir depremde Tokyo'nun %70'i sular altında kalmıştır.
Depremden birkaç yıl sonra Tokyo'yu yeniden yapılandırmak ve kalkındırmak amacıyla turistik bir yer olarak inşa edilen Japonya’nın ilk özel hapishanesi olan Deadman Wonderland kurulur. Bu hapishane bir lunaparktır ve mahkumlar da hem oranın çalışanları hem de gelen ziyaretçilerin "eğlencesi" olarak görev yapmaktadır.
14 yaşındaki Igarashi Ganta sıradan bir çocuktur. Ganta, 10 yıl önceki depremin yaşandığı Tokyo’dan gelmektedir fakat bu olay hakkında pek bir şey hatırlayamamaktadır. Ganta, Nagano bölgesinin ortaokuluna gitmektedir ve arkadaşları ile Deadman Wonderland’e yapacakları sınıf gezisini konuşmaktadırlar. Ders başladıktan kısa bir süre sonra pencerede kırmızılar içinde bir adam belirir. Üçüncü katta olmalarına rağmen pencerede beliren “Kırmızılı Adam” tüm sınıfı acımasızca katleder fakat bir tek Ganta’yı hayatta bırakır. Ganta’yı öldürmek yerine göğsüne kırmızı bir kristal yerleştirir ve ortadan kaybolur. Birkaç gün sonra gözlerini hastanede açan Ganta, neler olduğunu anlayamadan işlemediği bir suçtan hüküm giyer, bu katliamın arkasındaki kişi olarak herkesin onu suçladığını görür. Ganta ben yapmadım dese de idam cezasına çarptırılır ve sonunda kendisini hapishanede, idam cezalarının bile ilginç şekillerde gerçekleştirildiği Deadman Wonderland’de bulur. Ganta, çok geçmeden Deadman Wonderland’in gerçek yüzünü görür ve hiç de dışarıdan görüldüğü gibi bir yer olmadığının farkına varır. Üstelik “Kırmızılı Adam” da bu hapishanededir. Ganta, burada kendisini eskien tanıyor gibi görünen Shiro adlı gizemli bir kızla ve her şeyin yerini belirleyebilme yeteneğine sahip olan Yoh ile dostluk kurar. Bu sırada göğsündeki kristalin kendisine ilginç bir güç sağladığını keşfeder. Bu suçu üzerine atan “Kırmızılı Adam”ı bulmaya ve masumiyetini kanıtlamaya kararlı olan Ganta'nın hayatı, anlam veremediği sayısız karmaşanın içine sürüklendiği bir 'şova' dönüşür.

 

 

İlk olarak konusu çok ilginç ve bunu çok entkileyici bir şekilde anlatmışlar.

Atmosfer sürekli yüksek, sıkılmaya vaktin bile olmuyor, her sahneden enteresan bir şeyler çıkıyor ortaya, gayet sürükleyici. Ayrıca müzikleri de çok iyi, özellikle açılış şarkısı olan “One Reason”. Karakterler, çizimler, kan efektleri falan hepsi çok başarılı. Senaryosu da epey başarılı. Hapishanede her türlü pislik, psikopat, manyak mevcut ve türlü iğrençlikler göreceksiniz, tabii ki bir de bolca kan ve vahşet var, çoğu bölüm şiddetli çarpışmalarla geçiyor. Ganta’nın manyaklar arasındaki çaresizliği, yaşama isteği ve kendisini temize çıkarmak istemesi çok iyi anlatılmış. Deadman Wonderland’in psikopat organizatörünün mahkumlara yaşattıkları, oynattırdığı oyunlar gerçekten çok ilginç, kan dondurucu gerçekler ve olaylar tüyleri diken diken ediyor. Ayrıca karakter açısından da baya bol. Beğendiğim birkaç karakter var ama albino olan Shiro genel olarak en sevdiğim anime karakterleri arasında, hem dış görünüşü çok karakteristik ve güzel hem de çok tatlı bir karakter, canım Shiro.

Aslında saçma bulduğum, beni rahatsız eden şeyler de var, mesela Ganta'nın yaşının fazla küçük olması ve o yaştaki bir çocuğun başına böyle şeylerin gelmesi, ve Shiro'yu kimsenin sorgulamaması saçma ama bunları bir kenara bırakırsak beni en çok etkileyen serilerden biri oldu kesinlikle.

Animenin en büyük kusuru ise yarım kalmış olan finali. Mangası ise her zaman olduğu gibi devam etmiş. Animesi neden devam etmedi bilmiyorum ama devamını çok fazla merak ettiğimden mangasını okumak için bu kadar can attığım başka bir seri yok. Okuyabileceğim bir şekilde mangasını fiziksel olarak satın alabilecek kadar finansal durumum iyi değildi ve imkanım da yoktu, bu yüzden ben de ciddi göz sorunlarım omasına ve ekrandan okumak benim için çok zor olmasına ragmen MANGASINI DA OKUDUM! O derece merak ettim, yani gözlerimi feda edecek kadar :D Bu şekilde de Deadman Wonderland hem animesini izlediğim hem mangasını okuduğum ilk seri oldu ama sayesinde artık aktif olarak manga okumaya başladım.

Tabii ki de 12 bölüme pek fazla şey sığdıramamışlar, ki zaten yarıda kaldığı çok hissediliyor ama işlenmemiş baya olay var.

Benim size tavsiyem - Deadman Wonderland’in ilk önce animesini izleyin daha sonra mangasını okuyun. Çünkü hikayenin başları animede çok daha güzel ve detaylı anlatılmış, olayları daha iyi kavramanıza yardımcı olur, devamı ise mangada zaten, ama mangayı da baştan okuyun. Gözlerimi feda edip okuduğuma ASLA ama asla pişman değilim, çünkü buna değer. Gerçekten çok farklı ve etkileyici bir seri.

Aslında bu tarz serilerde hep olduğu gibi Deadman Wonderland’in de mangasında şiddet ve kan daha açık ve net şekilde yansıtılmış, o vahşeti daha iyi hissettiriyor, ama ne yalan söyliyim her zaman olduğu gibi anime daha yumuşatılmış haliyle sunulmuş olmasına rağmen bile bence fazlaca hissediliyordu vahşet.

 

Deadman Wonderland'i kesinlikle mangasını da okuyabilecekseniz izleyin, çünkü anime en heyecanlı yerde bitiyor.

Anime + manga toplamında en beğendiğim seriler arasında olan Deadman Wonderland’i herkese öneririm.

 

 

______________________________________

Kaynak: anime-inceleme.com; turkanime.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...