23 Haziran 2023 Cuma

Dr. Stone


Tür: Bilim Kurgu, Macera, Komedi, Shounen


Sezon 1
Bölüm: 24
Yıl: 2019
 
Sezon 2: Stone Wars
Bölüm: 11
Yıl: 2021
 
Special:
- Dr. Stone: Ryusui (2022) - 1 saat
 
Sezon 3: New World
Bölüm: 11
Yıl: 2023
 
Sezon 3: New World part 2
Bölüm: 11
Yıl: 2023
 



Konusu:
2017 yılında günlerden bir gün nedeni bilinmeden tüm Dünya'ya yayılan yeşil bir ışık sonucu insanlar taşa dönüşür. Taşlaşan insanlar hayati bir yerden kırılmadıkları sürece ölmezler. Heykel gibi oldukları yerde kalakalır, kıpırdayamazlar ama bilinçleri yerindedir, fakat yapacak hiçbir şeyleri yoktur. Aradan tamı tamına 3700 yıl geçer ve sene 5738 olur. Hikayedeki ana karakterimiz İshigami Senku etrafındaki taştan kabuk kırılarak hayata döner. Tabi eski dünyanın d’si bile kalmamıştır ve Doğa Ana her yeri ele geçirmiştir bile.
Senku taşlaşmadan önceki hayatında bilime meraklı, çalışkan, zeki bir gençtir. Kahramanımız normal lise öğrencileri gibi video oyunları, sosyal medya vs. gibi şeylerden haz almayan, yine de popüler kültür hakkında bilgi sahibi, genel kültürü yüksek bir gençtir. Yaşıtlarının aksine bilim ile uğraşmak Senku’ya büyük zevk ve heyecan veriyor. Kısacası Senku’nun en büyük tutkusu bilimdir.
Tam bir bilim insanı olup her şey hakkında bilgisi olan liseli dahi genç Senku geri döndüğünde neredeyse eski dünya'dan hiçbir izin kalmadığı bu ilkel dünya'da bilimi kullanarak insanları taşlardan kurtarmanın ve dünyayı kurtarmanın derdine düşer. Bunun için ilk işi kendi gibi cılız olmayan ve ona kas gerektiren işlerde yardım edebilecek arkadaşı Ooki Taiju’yu nitrik asit sayesinde taşlaşmış kabuklarını kırarak hayata geri döndürür. Taiju, pek zeki olmayan, şapşal biridir ama kas gücüyle iyi çalışan bir tiptir. Senku'nun beyni, Taiju'nun kas gücü ile her şeyi yeniden, sıfırdan icat etmeye başlarlar. Günün birinde daha fazla kas gücü için mecbur kaldıklarından Tsukasa Shishio adlı yapılı arkadaşı da tekrar canlandırırlar. Bir müddet herkes uyum içinde yaşar, ta ki Senku planını Tsukasa’ya belirtene kadar. Senku, bilim sayesinde tüm insanları yeniden canlandırmanın peşindedir. Tsukasa ise eski dünyayı terk etmeleri, yetişkinleri canlandırmamaları ve gençleri canlandırarak yola devam etmelerini ister ve ip burada kopar. Yollar ayrılır ve yeni dünyada iki insan arası ilk mücadele de başlamış olur. Bu arada, Senku’yu bir sürpriz daha beklemektedir.

 

 


Dr Stone, bölümleri peş peşe ilgi ile izleyeceğiniz sürükleyici bir anime. Üstelik bunu aksiyon yahut garip maceralarla yapmıyor. Bunu bilim ile hallediyor! Büyük bir felaket sonrası medeniyet açısından sıfırlanan dünyayı, bilimle tekrar eski haline hatta eski halinden çok daha iyi bir hale getirmeye çalışan bir karakterle karşı karşıyayız. Senku tam bir dahi, kimya, fizik, edebiyat, matematik, adamın her şeyde adeta sınırsız bir bilgisi var. Küçüklüğünden beri bilim aşığı olan dehamız her bölümde değerli kimyevi bilgilerini sunarak medeniyet yolunda ilerlemeler kaydediyor. Bu seri bilimsel sahnelerde gerçekten araştırılmış gerçek bilgilere dayanıyor. Örneğin bir patlayıcı madde yapımında bunun tehlikeli sonuçlara yol açacağını bize bildiriyorlar, gerçek bir patlayıcı yapımını veya Senku’nun yaptığı bir bilimsel veya teknolojik aletin yapılışı gerçeğe dayanıyor. Gerçekten animede nereden ne elde edilir, neyle neyi birleştirirsek ne oluşur gibi etmenler bizlere sunuluyor ve ilginçtir ki animenin en güçlü yanı da burası. Senku şunu nasıl yapacak diye merakla ekrana yapışıyorsunuz :D Üzerine düşünülmüş bir seri ve konu bakımından da tatmin edici.

Baştan söyleyeyim, serinin yan etkisi olarak ders çalışma isteği uyanıyor. Senku’yu izledikçe bir fizik veya kimya kitabı açıp ders çalışmak istiyorsunuz. Çok uzun süren bir heves olmasa da hiç yoktan iyidir. Animeyi izledikten sonra kendinizi ders çalışırken veya bir araştırma üzerinde bulabilirsiniz ^^.

İzlerken beni araştırmaya iten ve bana yeni bilgiler katan yapımları severim. Dr Stone bunu oldukça keyifli hale getiren animelerden bir tanesi. Animede bilmediğim bir çok bilimsel terim olmasına rağmen hiç sıkılmadım ve birçok yeni bilgi öğrendim. Dr. Stone izleyince insan kendisini dahi gibi hissediyor :D Bilimsel verileri karşıdakini hiç sıkmadan aktarabilen bu denli başarılı bir yapımı övmeden geçmemek lazım. Genelde shounen animeler vurdulu kırdılı bir hayata özendirirken, bilimi eğlenceli hale getirmek bence oldukça havalı bir hareket. Senaryo ve işleyiş açısından oldukça başarılı bir anime. Gerçekten ilgi uyandıran bir konusu var. Modern zamanın bilgisiyle binlerce yıl sonra medeniyet en baştan inşa edilmeye çalışılsa ne olurdu, sorusunun cevabını arıyor olmaları çok güzel. Ve insalar yokken dünya daha güzelleşmiş, yaşam devam ediyor hem de en güzel şekilde, kavga gürültü yok, adaletsizlik yok, iğrençlier yok, hayvanlar kendi halinde ekosisteme uygun bir şekilde yaşıyor, o kadar güzel ki, konusu da güzel bence, işlenişi de güzel. Ayrıca komedi unsurları ve mimiklerle olaylar desteklenince ortaya seyir zevki yüksek bir anime çıkıvermiş.

Yine de bazı mantık hataları yok değil, ama spoiler olmasın diye bunlardan bahsedemicem malesef. Ama bu mantık hataları izlemeye engel veya eksi bir durum oluşturuyor mu? Kesinlikle hayır!

Karakterleri zaten seveceksiniz. İtici bir karakter yok. Senku, güçsüz ama bi o kadar da güçlü bir karakter. Ve Asagiri Gen sempatikliği/tatlılığı der susarım. Haa bi de Chrome. Çok tatlı. O da çok sempatik.

Dr. Stone'da sevmediğim tek bir şey var - Senku'nun saçı. Daha sade ve sıradan olmalıydı bence. Çok abartı bir saç. Hiç olmamış. Baya bozuyor havayı bana göre. Evet, Senku başrol ama yine de saçıyla farklılık göstermek zorunda değildi, zekası fazlasıyla yeterli. Görünüş olarak sadeliği her zaman daha çok seviyorum. Senku'nun zekası çok güzel, onu (bu saçına rağmen) etkileyici yapıyor. Seksi beyinli deriz ya hani.

Senku’nun lahana saçları sizde önyargı oluşturmasın sakın. Dediğim gibi, bölümlerin peş peşe izlendiği, eğlenceli, kaliteli, merak uyandırıcı bir anime. Ben izlerken çok eğlendim. Son zamanlarda izlediğim tüm shounen animelerden; karakterler olsun, senaryo olsun, akış olsun kendisini sıyıran ve farklı bir kulvara yerleşen bir anime. Uzun zamandır bu kadar kendine özgü yapımlara hasrettik doğrusu. 

 

 

______________________________________________

Kaynak: anime-inceleme.com; figurex.net; tuyann.com

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...