8 Temmuz 2023 Cumartesi

Kiseijuu: Sei no Kakuritsu (Parasyte -the maxim-)


Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu, Korku, Psikolojik, Dram, Seinen


Bölüm: 24


Yıl: 2014 - 2015
 
 
Konusu:
17 yaşındaki Izumi Shinichi, Tokyo'nun sakin bir mahallesinde annesi ve babasıyla yaşamaktadır. Bir gece nereden geldikleri bilinmeyen ve daha sonra "Parazit" olarak adlandırılan yaratıklar Dünya'ya iner. Amaçları insanların kulaklarından ya da burunlarından girerek beyinlerinin kontrolünü ele geçirerek insanları taşıyıcı olarak kullanmaktır. Shinichi uyuduğu sırada bir Parazit kulağından girmeye çalışır. Ama o sırada Shinichi kulaklıkla uyuduğu için Parazit başarısız olur ve sağ kolundan girip beynine ulaşmak ister, fakat Izumi’nin uyanmasıyla parazit başarısız olur, yukarılara çıkıp beynine ulaşamaz. En son sağ eline yerleşerek orada gelişip elin kontrolünü alır. Böylece ikisi de kişiliklerini ve akıl sağlıklarını kaybetmezler.
Shinichi Parazit'e Migi adını verir (Japonca sağ demek).
İkili diğer Parazitlerle karşılaştıklarında tuhaf durumlarından yararlanır ve hayatta kalabilmek için yavaş yavaş aralarında güçlü bir bağ oluşmaya başlar. İkili, Shinichi'nin insan beyninin hala bozulmamasının üzerine diğer Parazitlere karşı bir mücadele vermeye karar verirler. Shinichi, Migi'den yardım alırken insanları hunharca yiyen Parazitlere karşı savaşmaya kendini mecbur hisseder.
Shinichi’nin ev ve okul çevresinde gelişen olayları konu alan anime, yer yer bol kanlı sahnelerin olduğu bir görselliğe ve psikolojik dram ağırlıklı bir hikâyeye sahiptir.

 

 

Anime korku/dram olarak tanıtılsa da daha çok psikolojik bir yapısı var. Zira ciddi anlamda insanı ve insan davranışlarını irdeliyor. Ana fikir olarak “İnsanlık özünde nedir?” sorusunu temel almış ve bunun alt dalı olarak "Bu Dünya'da hangi amaçla doğdum? Var olmamızın bir anlamı var mı? Nereden geldik nereye gidiyoruz? Evrensel bir insaniyet kavramından söz edebilir miyiz?" gibi soruları harika bir görsel şov ile düşündürtüyor.

İnsan doğası açısından da önemli birkaç noktaya parmak basan yapım; belki de her gün yaptığımız ama önemini fark edemediğimiz davranışlarımızın nedenine ve sonucuna değiniyor. İlk başlarda bize canavar gibi gelen bu yaratıklar, onların gözünden empati yaparak bakıldığında insanların ne derece zalim yaratıklar olduğunu görüyoruz. Doğaya ve diğer canlılara verdiğimiz büyük zararlar, Parazitlerin bizden daha insani canlılar olduğunu düşündürtüyor. Anlayacağınız o ki; bizi yeri geliyor kendi türümüzü destekletiyor, yeri geliyor parazitlere hak verdiriyor. İnsan olmanın ne kadar karmaşık olduğunu çarpıcı bir hikaye ile anlatmayı başarmış.

Anime kendi içinde tutarlı bir atmosfer oluşturuyor ve pek çok sahnede sizi hikayenin içine alıp nefesinizi kesmeyi başarıyor.

Animenin başka bir artısı ise hemen herkesin ölebilecek doğrultuda ilerlemesi. Böyle söyleyince artı gibi durmayan bu özellik, izleyiciyi rahata alıştırmamak adına -karakter öldürmek- cesur ve bir o kadar takdir edilesi bir hamle. Her karakter parazitlerin hedefi olabilir. Kaldı ki bazı bölümlerde konuyu ciddi anlamda destekleyen karakterleri harcamaktan çekinmiyor. Bu bilinçle izlenince seyir zevkinin bir kat daha arttığı da aşikar.

Hemen her bölümde en az bir tane bol kanlı sahne var ama anime için tam olarak korku içerikli diyemem. Mangasına göre bazı sahnelerinin sansürlendiği söyleniyor, okumadım ama belki mangası korku unsurunu iyi aktarmıştır ama bence animesi korku açısından pek istenileni vermiyor. Bilim-kurgu öğeleri olarak ise izleyiciyi tatmin ediyor.

 

 

Korku unsuru biraz hafif kalıyor evet ama genel olarak çok iyi bence. Konusu, kurgusu vs. tam kıvamında bir anime, ne konuyu uzatıp izleyiciyi sıkıyor ne de aşırı hızlanıp "noluyor lan!" dedirtiyor. Shinichi ve Migi'nin ortaklığı da eğlenceli. Bence izlenmeli ^^

 

 

_____________________________________

Kaynak: turkanime.net, birdizihaber.com, animeler.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

One Piece

  One Piece   (hala yayınlanmaya devam ediyor) - GÜNCELİM   Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Süper Güçler, Dram, Fantastik, Shounen   Bölüm: ∞ ...